Γιατί οι πετρελαϊκές αφήνουν την Αρκτική στην ησυχία της – Η Shell και οι άλλοι
Η Shell έχει δαπανήσει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποθαλάσσιες έρευνες στα ανοιχτά της Αλάσκας μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για μια θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 240 χιλιομέτρων από το Μπάροου της Αλάσκας. Οι έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στο πηγάδι Burger J είχαν διενεργηθεί σε βάθος 250 μέτρων.
Η επίσημη δικαιολογία της αποχώρησης είναι ότι τα έως τώρα ευρήματα δεν ήταν «ικανοποιητικά για να προχωρήσουν οι έρευνες».
Αιτία όμως είναι η πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου που έχει περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των πετρελαϊκών εταιρειών.
Πάντως ακτιβιστές και οικολογικές οργανώσεις υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και ανακούφιση την απόφαση της Shell. «Οι πολικές αρκούδες, η Αλάσκα και το κλίμα μας μόλις πήραν μια βαθιά ανάσα» είπε ο Μιγιόκο Σκασίτα, διευθυντής του Κέντρου Βιοποικιλότητας.
«Η ομάδα της Shell στην Αλάσκα λειτουργεί εξαιρετικά και με ασφάλεια σε κάθε πτυχή του προγράμματος εξερεύνησης του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Μάρβιν Όντουμ, διευθυντής του αρμόδιου τομέα στη Shell. «Η Shell συνεχίζει να βλέπει σημαντικές δυνατότητες εξερεύνησης στην περιοχή, η οποία είναι πιθανό να αποκτήσει τελικά στρατηγική σημασία για την Αλάσκα και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, προς το παρόν έχουμε λάβει σαφώς απογοητευτικά αποτελέσματα έρευνας για αυτό το κομμάτι», πρόσθεσε.
Η ακύρωση του αρκτικού προγράμματος αποτελεί το δεύτερο σημαντικό πλήγμα της Shell στην Αρκτική μετά τη διακοπή των δραστηριοτήτων εξερεύνησης για τρία χρόνια, το 2012, όταν μία τεράστια εξέδρα άντλησης πετρελαίου αποσπάστηκε από τη θέση της.
Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν επίσης πιέσει τη Shell να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην Αρκτική λόγω ανησυχιών για τη διαρροή πετρελαίου.
Η εγκατάλειψη των γεωτρήσεων ήρθε μόλις έξι εβδομάδες αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ χορήγησε στην εταιρεία την τελική άδεια για το πρόγραμμά της.
Η Αρκτική εκτιμάται πως περιέχει το 20 τοις εκατό των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων πετρελαίου του πλανήτη.
Νωρίτερα εντός του έτους η νορβηγική Statoil ανέβαλε επίσης έργα στην Αρκτική και το Βερίγγειο.
Επίσης, η ρωσική Rosneft ακύρωσε τις ερευνητικές της δραστηριότητες για φέτος, η γαλλική Total εγκατέλειψε τα σχέδια εξόρυξης φυσικού αερίου στη Ρωσική Αρκτική, ενώ το Δεκέμβριο του 2014, η αμερικανική Chevron ανέστειλε το πρόγραμμα εξόρυξης στη Θάλασσα Μποφόρ εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.
<< Αρχική σελίδα