Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Η Ψωρίαση και τρόποι θεραπείας

Είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι άντρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου. Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι η 3η - 4η δεκαετία της ζωής.
Περίπου 10-15% των ασθενών εμφανίζουν τη νόσο πριν την ηλικία των 10 ετών. Στην περίπτωση αυτή προσβάλλεται μεγαλύτερη έκταση του σώματος και η νόσος ανταποκρίνεται σημαντικά λιγότερο στην τοπική θεραπεία.

Τι προκαλεί την ψωρίαση;
Η ψωρίαση αποτελεί πρωτίστως ανοσολογικό νόσημα, που σημαίνει ότι σχετίζεται με το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Το τελευταίο είναι «λανθασμένα» ενεργοποιημένο στην ψωρίαση, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να ωριμάσουν και να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματα του, δημιουργώντας τις ψωριασικές «πλάκες». Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ-λεμφοκύτταρα), φτάνουν με την κυκλοφορία του αίματος σε κάποιο σημείο του δέρματος, δημιουργούν μια τοπική φλεγμονή και με τις ουσίες που παράγουν διαταράσσουν τον φυσιολογικό κύκλο των κυττάρων του δέρματος.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικοί παράγοντες, αφού το 1/3 των ασθενών έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό, με ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους να πάσχουν από κάποια μορφή ψωρίασης. Παρ’όλα αυτά η ψωρίαση δεν ακολουθεί ένα τυπικό τρόπο κληρονομικότητας, όπως είναι το χρώμα των ματιών ή το ύψος, που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο το παιδί ενός ασθενούς να εμφανίσει ψωρίαση. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος που έχει το γονίδιο της ψωρίασης θα εμφανίσει ψωρίαση.
Άλλοι εκλυτικοί παράγοντες είναι:
  1. Τραυματισμοί του δέρματος
  2. Φάρμακα (λίθιο, ορισμένα καρδιολογικά φάρμακα, ιντερφερόνη κ.α.)
  3. Ενδοκρινικοί παράγοντες (εφηβεία, εμμηνόπαυση)
  4. Ορισμένες λοιμώξεις (κυρίως στρεπτοκοκκικές)
  5. Η αυξημένη χρήση αλκοόλ
Τύποι
Οι κύριες βλάβες του δέρματος στην ψωρίαση είναι παχιές, κόκκινες πλάκες με χαλαρά προσκολλημένα λέπια στην επιφάνειά τους. Η συχνότερη μορφή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση που συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, το κατώτερο τμήμα της ράχης αλλά και παντού στο σώμα. Είναι χαρακτηριστικός ο κνησμός, η απολέπιση και η αιμορραγία.
Άλλη συνηθισμένη μορφή είναι η σταγονοειδής ψωρίαση που συνήθως εμφανίζεται μετά απο στρεπτοκοκκική λοίμωξη σε νεώτερους ασθενείς.
Παρατηρούνται πολλαπλά, υπό μορφή σταγόνας, κόκκινα στίγματα κυρίως στον κορμό, τα άνω και κάτω άκρα.
Άλλες μορφές, πιο σπάνιες, είναι:
Ανάστροφη ψωρίαση: συνήθως παρατηρείται σε παχύσαρκα άτομα στις φυσιολογικές πτυχές του σώματος, όπως κάτω απο τους μαστούς, τη βουβωνική περιοχή και τις μασχάλες.
Φλυκταινώδης ψωρίαση: παρατηρούνται φυσαλίδες με υγρό που περιβάλλονται απο κόκκινο δέρμα κυρίως σε παλάμες και πέλματα (Φλυκταινώδης ψωρίαση παλαμών-πελμάτων). Υπάρχει και η γενικευμένη μορφή που συνδυάζεται με την:
Ερυθροδερμική ψωρίαση: είναι σπάνια. Το δέρμα σχεδόν σε όλο το σώμα είναι κόκκινο, σαν καμμένο και ξεφλουδίζει. Συνυπάρχει πόνος και κνησμός.
Ένα ποσοστό 10-30% των ασθενών με ψωρίαση πάσχει επίσης και από ψωριαστική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Κυρίως προσβάλλονται τα χέρια, τα πόδια, οι αγκώνες, οι καρποί και το κατώτερο τμήμα της ράχης.
Η ψωρίαση επίσης επηρεάζει τα νύχια και υπάρχει περίπτωση να εντοπίζεται μόνο σε αυτά (ψωρίαση ονύχων). Παρατηρούμε τα βοθρία (δηλαδή στικτές εμβυθύνσεις στην επιφάνεια), κιτρινωπό χρώμα των νυχιών, σχηματισμούς σαν «σταγόνα λαδιού» και πάχυνση των νυχιών.

Θεραπεία της ψωρίασης με Φυσικά Αρχικά διορθωτικά μέτρα
Αρχικά διορθωτικά μέτρα μπορεί επίσης να παράσχει κάποια ανακούφιση για την ψωρίαση....:

1. Η σωστή διατροφή μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης.
 Η λεκιθίνη είναι ένα συμπλήρωμα που είναι ήδη βρεθεί ιδιαίτερα ευεργετικό στη θεραπεία  με φολιδωτό δέρμα. Αυτό είναι διαθέσιμο ως υγρό είτε με τη μορφή της σε κίτρινους κόκκους στο τοπικό φυσικό κατάστημα τροφίμων σας.
Κρατήστε τη διατροφή σας σε  χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.Το  Έλαιο ινδικής καρύδας και συμπληρώματα ελαίων ψαριών ενυδατώνουν το δέρμα από μέσα προς τα έξω. Για τον έλεγχο του κνησμού εφαρμόζονται επιθέματα από χαμομήλι.

2. 30 έως 45 λεπτά στον ήλιο κάθε μέρα, φροντίζοντας να μην πάθετε ένα ηλιακό έγκαυμα.

3. Η Νεκρά Θάλασσα έχει βρεθεί να περιέχει  ένα πλούσιο ορυκτό μείγμα  είναι πολύ δημοφιλή. Ωστόσο, αν δεν έχετε τον χρόνο ή χρήματα για να ταξιδέψουν με τη Νεκρά Θάλασσα, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να είναι σχεδόν το ίδιο επωφελής. Extra μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο.Αυτά λοιπόν είναι τα συστατικά που χρειάζεστε να βρείτε για να κάνετε δική σας θεραπεία εμποτισμού.
Οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης για να την εξασθενίσει ή ακόμη και να εξαλειφθούν πλήρως.
Πριν απο οποιαδήποτε ενέργεια συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
 
 

Ετικέτες ,