8 βοηθήματα για να ανακουφίσετε το πεπτικό σύστημα
Τρώμε γρήγορα, στο πόδι,
πρόχειρο φαγητό και λίγες φορές μέσα στην ημέρα. Αναπόφευκτα, οι μερίδες
μεγαλώνουν, όπως ακριβώς και η δυσφορία από το πεπτικό σύστημα. Εκτός
όμως από την αντίστοιχη διατροφική καθοδήγηση και εκπαίδευση,
ξεχωρίζουμε 8 συμπληρώματα για το πεπτικό,
που μπορεί να μας βοηθήσουν
στα καθημερινά προβλήματα.Τα προβιοτικά περιέχουν ζωντανούς οργανισμούς, κυρίως βακτήρια και κάποιο τύπο ζύμης. Προσομοιάζουν με τα βακτήρια του εντέρου, που βοηθούν στην πέψη της τροφής. Χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα του γαστρεντερικού, αλλά και για γενικότερη καλή πεπτική λειτουργία. Κάποιοι τύποι προβιοτικών μπορεί να μας ανακουφίσουν από διάρροια, αλλά και τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου (1). Μικρές ποσότητες περιέχονται σε συγκεκριμένα προϊόντα γάλακτος και γιαουρτιού.
Γλυκόριζα
Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται από παλιά για την αντιμετώπιση δυσπεψίας, αισθήματος καύσου και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (2). Για τη χρήση της δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα, αν και προκύπτει ότι μπορεί – σε καθαρή μορφή – να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση σε κάποιους ανθρώπους. Στο εμπόριο διατίθεται ένα εκχύλισμα γλυκόριζας (Deglycyrrhizinated Licorice, DGL) ως συμπλήρωμα διατροφής, που δεν έχει τις ανωτέρω παρενέργειες.
Έλαιο (πιπεράτης) μέντας
Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι το έλαιο μέντας (peppermint oil) μπορεί να μειώσει τον πόνο και τον τυμπανισμό που προκαλείται από το ευερέθιστο έντερο (3). Κυκλοφορεί σε γαστροανθεκτικές κάψουλες, ώστε να απελευθερώνεται σε λεπτό και παχύ έντερο. Σε μικρές δόσεις, φαίνεται πως είναι ασφαλές.
Ginger
Η ασιατική ιατρική χρησιμοποιεί ginger για το στομαχόπονο. Στο δυτικό κόσμο, το ginger ανακουφίζει ναυτία και εμετούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θεωρείται ασφαλές όταν προσλαμβάνεται σε μικρές δόσεις, 1-3 γραμμάρια ημερησίως (5).
Psyllium
Εξαιτίας του υψηλού περιεχομένου του σε φυτικές ίνες, μπορεί να απορροφήσει νερού στο έντερο, ώστε να μαλακώσει το περιεχόμενο και να διευκολυνθεί η διέλευσή του. Είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση επαρκής ποσότητας υγρών, ώστε να αποφεύγεται η αφυδάτωση και η επιδείνωση της δυσκοιλιότητας (7). Υπάρχει μικρή πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων.
Μην τα παίρνετε μόνοι σας
Να σημειωθεί ωστόσο, ότι επειδή τα εμπορικά συμπληρώματα διατροφής διαφέρουν κατά πολύ σε σύσταση και περιεκτικότητα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό ή κλινικό διαιτολόγο σας, πριν πάρετε οτιδήποτε από τα ανωτέρω.
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
george@milessis.gr
www.milessis.gr
https://www.facebook.com/milessisgeorge
Βιβλιογραφία (References)
Nagpal R, Kumar A, Kumar M, Behare PV, Jain S, Yadav H. Probiotics, their health benefits and applications for developing healthier foods: a review. FEMS Microbiol Lett. 2012 Sep;334(1):1-15. doi: 10.1111/j.1574-6968.2012.02593.x. Epub 2012 May 28.
Kao TC, Wu CH, Yen GC. Bioactivity and potential health benefits of licorice. J Agric Food Chem. 2014 Jan 22;62(3):542-53. doi: 10.1021/jf404939f. Epub 2014 Jan 8.
McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33.
McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of chamomile tea (Matricaria recutita L.). Phytother Res. 2006 Jul;20(7):519-30.
Haniadka R1, Saldanha E, Sunita V, Palatty PL, Fayad R, Baliga MS. A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food Funct. 2013 Jun;4(6):845-55. doi: 10.1039/c3fo30337c. Epub 2013 Apr 24.
Duggan C, Gannon J, Walker WA. Protective nutrients and functional foods for the gastrointestinal tract. Am J Clin Nutr. 2002 May;75(5):789-808.
Slavin J. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients. 2013 Apr 22;5(4):1417-35. doi: 10.3390/nu5041417.
Costabile A, Kolida S, Klinder A, Gietl E, Bäuerlein M, Frohberg C, Landschütze V, Gibson GR. A double-blind, placebo-controlled, cross-over study to establish the bifidogenic effect of a very-long-chain inulin extracted from globe artichoke (Cynara scolymus) in healthy human subjects. Br J Nutr. 2010 Oct;104(7):1007-17. doi: 10.1017/S0007114510001571. Epub 2010 Jul 1.
<< Αρχική σελίδα