Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Επηρεάζεται άραγε η διάθεση μας από τη διατροφή;

Όπως ακριβώς συγκεκριμένες ψυχολογικές καταστάσεις (άγχος, κούραση, δυσάρεστα ή ευχάριστα συναισθήματα, μελαγχολία) μας ωθούν στο να βρούμε... παρηγοριά σε συγκεκριμένες τροφές, έτσι και η ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζεται βάσει ερευνών από το είδος των τροφών που
καταναλώνουμε και ιδιαίτερα από ορισμένα συστατικά.
Θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας αποτελούν πρόδρομες ουσίες για την παραγωγή συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών. Αυτό μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας και να είναι μέρος της εξίσωσης για να μειώσετε το στρες.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο, η τρυπτοφάνη, το φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και η σοκολάτα έχουν μελετηθεί εκτεταμένα για την επίπτωση τους στη διάθεση και τα αποτελέσματα δείχνουν μια σαφή ένωση αυτών μεταξύ των τροφίμων και τη βελτίωση της διάθεσης.
Όταν τρώτε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να διατηρήσετε την ενέργεια σας σε σταθερά επίπεδα και να αποφύγετε την έλλειψη διάθεσης που έρχεται μαζί με την πτώση του σακχάρου στο αίμα.
Όταν παίρνετε τις βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, το σώμα σας είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει το οξειδωτικό στρες, έναν από τους βασικού λόγους άγχους, μείωση της διάθεσης, ακόμα και κατάθλιψης.
Ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεϊνών ενισχύει τη διαθεσιμότητα τη σεροτονίνης στον εγκέφαλό σας, μιας ορμόνης που διεγείρει το αίσθημα ευτυχίας και χαλάρωσης και επιπλέον απλά το γεγονός ότι φροντίζετε τον εαυτό σας, ενισχύει τη διάθεσή σας.

Τι πρέπει να περιέχει το διαιτολόγιο σας; 5 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικές ουσίες. Προτιμήστε εποχής και χρωματιστά, όπως καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες, πιπεριές, χόρτα, μελιτζάνες, μωβ λάχανο, γκρέιπφρουτ, ρόδια, σταφύλια, ακτινίδια, εσπεριδοειδή.
Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, (όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο φρέσκος γαύρος και το σκουμπρί) αυξάνουν τα ποσοστά παραγωγής της σεροτονίνης, που ρυθμίζει τη διάθεσή μας και τα επίπεδα του οποίου είναι χαμηλά σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα σταθεροποιούν τη διάθεση και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των απότομων διακυμάνσεών της σε όσους πάσχουν από διπολική διαταραχή. Για να βελτιώσετε λοιπόν τη διάθεσή σας, δεν έχετε παρά να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μια μερίδα ενός λιπαρού ψαριού. Αν σας είναι δύσκολο να εντάξετε συστηματικά το ψάρι στη διατροφή σας, τότε η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα σε δοσολογία 1000mg ημερησίως, θεωρείται ιδανική.
Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, καστανό ρύζι. Εξασφαλίζουν ομαλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, άρα και καλή διάθεση.
Το ελαιόλαδο αποτελεί εξαιρετική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνης Ε, φυτοστερολών, πολυφαινολών κ.α. Επειδή είναι πλούσιο σε θερμίδες, γι’ αυτό θα χρειαστεί προσοχή στις ποσότητες. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο και επιπλέον διαθέτει πολύ υψηλή συνολική αντιοξειδωτική ισχύ. Αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών, ουσίες που σχετίζονται με την καλή διάθεση.
Τέλος, η μπανάνα είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C που ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού. Περιέχει τριπτοφάνη, μια πρωτεΐνη που το σώμα σας μετατρέπει σε σεροτονίνη. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β6, η οποία σύμφωνα με έρευνες δρα ως ασπίδα προστασίας κατά της κατάθλιψης, καθώς και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.
Δήμητρα Σταμούλη,
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χολαργός
dhmhtra_stam@hotmail.com, www.logodiatrofis.gr


 

click@Life

Ετικέτες , ,