Crash Test: βασιλόπιτα τύπου κέικ ή τσουρέκι;
Η χρονιά φεύγει και η ώρα της
βασιλόπιτας κατέφτασε. Ποιο είδος, όμως, να προτιμήσετε; Η Διαιτολόγος –
Διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου σας δίνει τις απαραίτητες
πληροφορίες.
Διατροφική ανάλυση (ανά 100 γραμμάρια)
Βασιλόπιτα τύπου κέικ
Ενέργεια: 350 Kcal
Ολικά λιπαρά: 18 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 9 γρ.
Μονοακόρεστα λιπαρά: 6 γρ.
Πολυακόρεστα λιπαρά: 4 γρ.
Χοληστερόλη: 78
Νάτριο: 308mg
Καλή Πηγή Ασβεστίου: Τόσο το γάλα όσο και τα αμύγδαλα τα οποία περιέχει είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών και ιδιαίτερα σημαντικό για τη σύσπαση των μυών και την πήξη του αίματος.
Ολικά λιπαρά: 12 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 4 γρ.
Μονοακόρεστα λιπαρά: 5 γρ.
Πολυακόρεστα λιπαρά: 3 γρ.
Χοληστερόλη: 65
Νάτριο: 105mg
Καλή Πηγή Αντιοξειδωτικών: Η βασιλόπιτα τσουρέκι περιέχει μαστίχα, καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, εκ των οποίων και τα δύο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών.
Πλούσια σε πρωτεΐνες: Και η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει πολλά αυγά και κατά συνέπεια πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
Όποια κι αν επιλέξετε, φάτε με μέτρο και μην ξεχάσετε το φλουρί!
Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής, www.logodiatrofis.gr
Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)
e.assimakopoulou@gmail.com
<< Αρχική σελίδα