Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Οι διατροφικές επιλογές που θα σας χαρίσουν γερά δόντια

Η υγεία των δοντιών σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το τι τρώμε. Δείτε τι να προτιμήσετε αν θέλετε το χαμόγελό σας να είναι αστραφτερό και υγιές, σύμφωνα με την Κλινική Διαιτολόγο–Διατροφολόγο,
Γεωργία Καπώλη.
Η απομάκρυνση από το μεσογειακό τρόπο διατροφής και η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, έχουν αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας τρέφονται με ζάχαρη και παράγουν όξινες ουσίες, οι οποίες καταστρέφουν την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών.
Συνεπώς, η προσκόλληση των μορίων της ζάχαρης πάνω στα δόντια, για χρονικό διάστημα παραπάνω από το φυσιολογικό, αποτελεί ιδανικό υπόστρωμα για την αύξηση των μικροβίων του στόματος που προκαλούν τερηδόνα. Επιπρόσθετα, η παρατεταμένη παρουσία των υπολειμμάτων των φαγητών πάνω στα δόντια είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό της μικροβιακής πλάκας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί φλεγμονή στα ούλα, τη γνωστή μας ουλίτιδα. Ακόμη, η παραμονή και διάσπαση των υπολειμμάτων των τροφών στην στοματική κοιλότητα παράγουν χημικές ενώσεις, τα γνωστά σουλφίδια, που προκαλούν την κακοσμία του στόματος. Τέλος, οι πρωτεϊνικές δίαιτες συμβάλλουν στην παραγωγή κετόνων, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν μια δυσάρεστη οσμή στο στόμα.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, η στοματική υγιεινή χρήζει την υιοθέτηση κάποιων βασικών διατροφικών οδηγιών. 1. Πρώτα από όλα, η υγεία των δοντιών επιβάλει, πέρα από τον περιορισμό της καθαρής ζάχαρης, και την αποφυγή όλων των τροφίμων ή ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά, το σοκολατούχο γάλα και τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού. Επιπρόσθετα, η αυξημένη κατανάλωση αεριούχων αναψυκτικών με ή χωρίς ζάχαρη θα πρέπει να αποφεύγεται, μιας και η οξύτητά τους προκαλεί διάβρωση των δοντιών, καταστροφή της αδαμαντίνης και αποκάλυψη της οδοντίνης των δοντιών.
2. Όσον αφορά την πρόληψη της ουλίτιδας, συστήνεται η ένταξη στην καθημερινή μας διατροφή, τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, οι ντομάτες, οι φράουλες, οι πιπεριές και το μπρόκολο. Στην ουλίτιδα τα βακτηρίδια προκαλούν τη συσσώρευση και αντίδραση των κυττάρων άμυνας του οργανισμού μας, δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος.
3. Δεδομένου ότι η τερηδόνα και η ουλίτιδα αποτελούν φλεγμονώδεις και μολυσματικές καταστάσεις, η συγκέντρωση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου αυξάνεται. Συνεπώς, συστήνεται η κατανάλωση κρασιού και τσαγιού, τα οποία λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν (πολυφαινόλες και κατεχίνες), μειώνουν τη συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών στην στοματική κοιλότητα. 4. Στην πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας συμβάλουν και οι σταφίδες. Οι σταφίδες, αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες όχι μόνο καταστέλλουν την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των βακτηρίων Streptococcus mutans που προκαλεί τερηδόνα και του βακτηριδίου Porphyromonas gingivalis που προκαλεί ουλίτιδα, αλλά παράλληλα εμποδίζουν και την προσκόλληση τους στα δόντια.
5. Από την άλλη πλευρά, η κακοσμία του στόματος αντιμετωπίζεται με την αποφυγή τροφίμων όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο και την αυξημένη κατανάλωση νερού, ώστε να μειώνεται η ξηροστομία που συμβάλλει στη συσσώρευση νεκρών κυττάρων στη γλώσσα, στα ούλα, στις παρειές, τα οποία λόγω της αποσύνθεσής τους δημιουργούν δυσάρεστες οσμές. 6. Τέλος, η υγεία των δοντιών επιβάλει την ένταξη στην καθημερινή μας διατροφή, τροφίμων πλούσιων σε φθόριο, όπως είναι το κοτόπουλο, οι σαρδέλες, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, οι γαρίδες και το σκουμπρί.
Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εται

είας
kapoli@logodiatrofis.gr, www.logodiatrofis.gr

 click@Life

Ετικέτες ,