Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Goodyear: σφαιρικά λάστιχα για αυτόνομα οχήματα

Η Goodyear παρουσίασε δύο νέους τύπους ελαστικών ειδικά σχεδιασμένους για αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγό στο 86ο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης που πραγματοποιείται στην πόλη
της Ελβετίας από τις 3 ως τις 13 Μαρτίου.
Το πρώτο είναι ένα σφαιρικό λάστιχο που επιτρέπει την κίνηση των αυτοκινήτων προς πάσα κατεύθυνση. Το δεύτερο είναι ένα «έξυπνο» ελαστικό που «διαβάζει» τις συνθήκες που επικρατούν στο οδόστρωμα και προσαρμόζει την οδήγηση του αυτοκινήτου αναλόγως.
—Σφαιρικό ελαστικό
Το σφαιρικό ελαστικό Eagle-360 αντί να είναι συνδεδεμένο σε έναν σταθερό άξονα όπως τα συμβατικά ελαστικά ελέγχεται μέσω μιας τεχνολογίας μαγνητικής αιώρησης.
goodyear-spherical-tire-2-1020x610
Αυτό επιτρέπει την πλάγια οδήγηση και μετατρέπει τη στάθμευση (που δυσκολεύει πολλούς οδηγούς) σε παιχνιδάκι. Τα λάστιχα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στο σχεδιασμό μικρότερων αυτόνομων αυτοκινήτων ιδανικών για τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα.
Το Eagle-360 έχει ένα μη γραμμικό πέλμα που μοιάζει με κοράλι και που ανταποκρίνεται σε όλες τις συνθήκες που μπορεί να επικρατούν στο οδόστρωμα ανεξαρτήτως της κατεύθυνησης του αυτοκινήτου.
—Intelligrip
Goodyear-autonomous-tire-concept-2-889x610Το δεύτερο σχέδιο με την ονομασία Intelligrip μοιάζει περισσότερο με συμβατικό ελαστικό, αλλά είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες που παρακολουθούν τις συνθήκες του οδοστρώματος και που είναι συνδεδεμένοι με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που οδηγεί το όχημα.
Η Goodyear δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το κόστος των ελαστικών. Ίσως κάποια στιγμή βρουν και έναν τρόπο για να κάνουν τα ελαστικά άθραυστα.


econews

Ετικέτες ,