Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Συνταγές με ΑΥΓΑ

Τα αυγά υπάρχουν για να κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη και τη μαγειρική σου τέχνη υψηλή. Βρήκαμε 20 συνταγές που σε βγάλουν ασπροπρόσωπη.

Πιθανότητες αποτυχίας: Μηδενικές.
Διατροφική αξία:
Το αυγό είναι μια σημαντικότατη πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που ενοχοποιούνται για σειρά ασθενειών συνδεδεμένων με καρδιακά νοσήματα αλλά και τον καρκίνο, ο κρόκος του είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.

Αυγά μάτια
Υλικά:
20 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
αβγό , όσα θέλουμε να φάμε
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ελαφρά μέσα σε ένα τηγάνι λίγο βούτυρο.
Σπάζουμε σε ένα πιατάκι ένα ένα τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Όταν το ασπράδι τους πήξει και οι άκρες τους ψηθούν ρίχνουμε στο τηγάνι ½κ.σ. νερό για κάθε αυγό.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε τα αυγά στη φωτιά για 2-3 ακόμα λεπτά.
Μπορούμε να τα σερβίρουμε πάνω σε ψημένες φέτες ψωμιού.
Αυγά ποσέ
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Υλικά:
1 αυγό ολόφρεσκο
2 κ.γλ. ξίδι
Εκτέλεση:
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε κρύο νερό ώστε να γεμίσει το μισό σκεύος.
Προσθέτουμε το ξύδι.
Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
Όταν βράσει, κατεβάζουμε σε χαμηλή φωτιά ώστε το νερό να σιγοβράζει.
Σε μπολ σπάμε το αυγό.
Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε κυκλικά το νερό σχηματίζοντας μια μικρή δίνη και παράλληλα ρίχνουμε το αυγό στην κατσαρόλα.
Έτσι το ποσέ αυγό μας θα έχει στρογγυλό σχήμα.
Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά αν θέλουμε μελάτο αυγό, ή για 3-4 λεπτά αν θέλουμε σφιχτό αυγό.
Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε το αυγό από το νερό.
Αν θέλουμε να ετοιμάσουμε και άλλα αυγά, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και βράζουμε στο ίδιο νερό αφού πρώτα το ξαφρίσουμε.
Αυγά Μπένεντικτ
Για 2 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Υλικά:
4 φέτες μπέικον
4 φέτες ψωμί φρυγανισμένο
4 αυγά ποσέ
3 κρόκοι αυγών
1 1/2 κ.σ. χυμός λεμονιού
200 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κυβάκια σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανιστό για 5-6 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη σος Hollandaise: σε μεταλλικό σκεύος χτυπάμε τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού.
Τοποθετούμε το μπολ πάνω σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει, χωρίς να ακουμπάει ο πάτος του μπολ στο νερό (σαν μπεν μαρί).
Ρίχνουμε ένα κυβάκι βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα κυβάκια βούτυρο ανακατεύοντας κάθε φορά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η σος να έχει παχύρρευστη υφή.
Όσο πιο παχύρρευστη γίνεται, μπορούμε να ρίχνουμε τρία κυβάκια βούτυρο ταυτόχρονα, ανακατεύοντας.
Αν ζεσταθεί πολύ το μπολ, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ρίχνουμε το βούτυρο.
Κατόπιν το τοποθετούμε ξανά πάνω στο κατσαρολάκι.
Αν η σος είναι πολύ πηχτή, ρίχνουμε λίγο νερό για να την αραιώσουμε.
Αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε τα ψωμάκια σε πιάτο.
Ακουμπάμε από πάνω τα ποσέ αυγά και περιχύνουμε με τη σος.
Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνουμε.
Croque madame

Το κροκ μαντάμ είναι η γαλλική εκδοχή του τοστ που συνοδεύεται με φρέσκο τηγανητό αυγουλάκι από πάνω. Δοκιμάστε το και θα το λατρέψετε!
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 15 λεπτά
Μερίδες: 2
Υλικά:
5 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. γάλα
αλάτι
μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
4 φέτες ψωμί χωριάτικο
2 κ.γλ. μουστάρδα
2 φέτες ζαμπόν
2 αυγά
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ, για περίπου 2 λεπτά.
Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο και τη μισή ποσότητα τυριού.
Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ.
Απλώνουμε σε δύο φέτες ψωμί μπεσαμέλ και στις άλλες δύο φέτες μουστάρδα.
Καλύπτουμε δύο φέτες με ζαμπόν και τυρί. Κλείνουμε τα σάντουιτς.
Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το 2 κ.σ. βούτυρο και μόλις λιώσει βάζουμε τα σάντουιτς.
Ψήνουμε την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά.
Αποσύρουμε από την φωτιά και βάζουμε τα σάντουιτς σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
Απλώνουμε πάνω στο κάθε σάντουιτς την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα η μπεσαμέλ.
Στο μεταξύ, στο ίδιο τηγάνι βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο και όταν κάψει σπάμε τα αυγά. Τα τηγανίζουμε και καλύπτουμε με αυτά τα σάντουιτς.
Σερβίρουμε αμέσως.
Αυγά γεμιστά με σπαράγγια
Χρόνος Προετοιμασίας 20'
Για 4 άτομα
Υλικά:
6 αβγά
4 σπαράγγια
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο πολύ καλά.
6 κ.γ. μαγιονέζα
1/2 κ.γ. μουστάρδα Dijon
1/4 λεμόνι μόνο το ξύσμα (προαιρετικό)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα αυγά μας.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε να βράσουν τα σπαράγγια για περίπου 4-5 λεπτά.
Όταν έχουν βράσει τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε κάτω από κρύο νερό ώστε να παγώσουν και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν καλά.
Αφού τα σπαράγγια μας έχουν στεγνώσει κόβουμε τις κορυφές τους και τις κρατάμε στην άκρη για γαρνιτούρα.
Τοποθετούμε τα υπόλοιπα σπαράγγια σε επεξεργαστή τροφίμων ( ή σε όποιο άλλο εργαλείο σας βολεύει) ώστε να γίνουν πουρές.
Τοποθετούμε τον πουρέ σπαραγγιών και πάλι πάνω σε ένα χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το περιττό νερό που μπορεί να περιέχει και σίγουρα δε θα βοηθήσει καθόλου στο γευστικό αποτέλεσμα.
Καθαρίζουμε τα αυγά μας και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε προσεχτικά τους κρόκους και τους κρατάμε σε ένα μπολ.
Με ένα πιρούνι τους λιώνουμε πάρα πολύ καλά και προσθέτουμε τον πουρέ σπαραγγιών, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ή σχοινόπρασο, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να γίνει ένα λείο μίγμα.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Με ένα κουταλάκι η με ένα κορνέ γεμίζουμε τα αυγά μας και γαρνίρουμε με τις κορυφές από τα σπαράγγια που έχουμε κρατήσει.
Μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο σκεπασμένα με διαφανή μεμβράνη και να σερβίρεται όταν είστε έτοιμοι.
Muffins ομελέτας
Χρόνος Προετοιμασίας 40'
12 τεμάχια
Υλικά:
300 σέσκουλα
15 γρ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
60 γρ. Μανιτάρια Σιτάκε
Αλάτι κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
φρέσκια ρίγανη 1 κ.σ. ψιλοκομμένη
45 γρ. φέτα θρυμματισμένη
8 αβγά
Εκτέλεση:
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό,προσθέτουμε λίγο αλάτι και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα σέσκουλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα σέσκουλα, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να λιώσει και να κάψει σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.
Σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και προσθέτουμε τη ρίγανη.
Αποσύρουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμάινουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε 12 θήκες για muffins.
Σπάμε τα αυγά σε ένα μπόλ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε.
Προσθέτουμε τα σέσκουλα, τα σοταρισμένα λαχανικά και τη φέτα. Ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε το μίγμα στις θήκες για τα muffins.
Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε τα muffins απο το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, πριν τα βγάλουμε απο τις θήκες.

 

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ


Ετικέτες ,