Κοκκινιστός αρακάς με λαχανικά και κινόα
...από την Ευαγγελία Βλασσοπούλου
Τον
τελευταίο καιρό σας έχω δείξει αρκετές συνταγές με αρακά. Είναι από τα
αγαπημένα φαγητά όλων, οπότε τον μαγειρεύω
αρκετά συχνά (αν όχι κάθε
βδομάδα, κάθε δεύτερη σίγουρα).
Αν έχετε διαβάσει και σε παλιότερες
αναρτήσεις, αναφέρω ότι αγοράζουμε αρακά όταν είναι η εποχή του, από τη
βιολογική αγορά που ψωνίζουμε κάθε βδομάδα. Τον καθαρίζουμε (μπαμπάς,
μαμά + Σοφία), τον ζεματίζω (όχι πάντα), τον χωρίζω σε σακουλάκια και
τον διατηρώ στον καταψύκτη. Φέτος, ήταν από τις χρονιές που είχα λίγο
αρακά. Αυτό συνέβη γιατί εκείνη την περίοδο είχε ρίξει χαλάζι και χάλασε
στους περισσότερους παραγωγούς. Αυτή η διαδικασία άρεσε πολύ στη Σοφία
και ήταν και μια πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά για την
εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών.
Αυτή τη φορά επέλεξα να τον συνδυάσω με
κινόα. Το πείραμα πέτυχε και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Στην αρχή
βέβαια ήμουν αρκετά διστακτική γιατί η κινόα θέλει πολύ καλό ξέπλυμα και
πριν και μετά το μαγείρεμα ώστε να μην πικρίζει. Χάρη στη σύβραση όμως
με τα άλλα υλικά αυτό το πρόβλημα αποφεύχθηκε. Αν δεν έχετε δοκιμάσει
ποτέ κινόα, πιστεύω ότι αυτή η συνταγή είναι μια καλή ευκαιρία να την
δείτε με καλό μάτι.
Υλικά:
- 700 γρ αρακά
- 100 γρ κινόα λευκή
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 μεγάλο πράσο (χρησιμοποίησα 2 μέτρια βιολογικά)
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 μεγάλο καρότο
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 400 ml χυμό ντομάτας
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο κύμινο και κάρυ
- 1 φύλλο δάφνης
- 700 γρ αρακά
- 100 γρ κινόα λευκή
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 μεγάλο πράσο (χρησιμοποίησα 2 μέτρια βιολογικά)
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 μεγάλο καρότο
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 400 ml χυμό ντομάτας
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο κύμινο και κάρυ
- 1 φύλλο δάφνης
Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τα λαχανικά μας. Το κρεμμύδι σε μέτρια καρέ. Το πράσο πρώτα κατά μήκος και μετά σε μισές ροδέλες και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Τοποθετούμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά, αλάτι, τα μπαχαρικά, τη δάφνη και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς
1. Κόβουμε τα λαχανικά μας. Το κρεμμύδι σε μέτρια καρέ. Το πράσο πρώτα κατά μήκος και μετά σε μισές ροδέλες και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Τοποθετούμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά, αλάτι, τα μπαχαρικά, τη δάφνη και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς
2.
Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για ένα λεπτό.
Προσθέτουμε τον αρακά, τη ντομάτα και βραστό νερό. Μετά από 15 λεπτά
κόβουμε τις πιπεριές και τα καρότα σε μικρά καρέ και τα προσθέτουμε και
αυτά στον αρακά
3.
Τοποθετούμε την κινόα σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε κάτω από
τρεχούμενο νερό για 2-3 λεπτά. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη ώστε
να μην πικρίζει. Την προσθέτουμε στον αρακά και μαγειρεύουμε 15 λεπτά
ακόμη. Προσθέτουμε αλάτι και βραστό νερό αν χρειάζεται. Σερβίρουμε
ραντίζοντας με ελαιόλαδο και με χυμό λεμονιού
Tip:
- Ο χρόνος μαγειρέματος του αρακά είναι ενδεικτικός και εξαρτάται από τον αρακά σας. Μαγειρέψτε τον λοιπόν όση ώρα συνιθίζετε και ένα τέταρτο πριν να είναι έτοιμος, προσθέστε την κινόα
- Ο χρόνος μαγειρέματος του αρακά είναι ενδεικτικός και εξαρτάται από τον αρακά σας. Μαγειρέψτε τον λοιπόν όση ώρα συνιθίζετε και ένα τέταρτο πριν να είναι έτοιμος, προσθέστε την κινόα
<< Αρχική σελίδα