Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Προστασία για φυτά σε δοχεία το χειμώνα

Ανθεκτικά φυτά γλάστρας, τριαντάφυλλα σε παρτέρια ή αειθαλή φυτά: Μπορείτε να προστατέψετε τα αγαπημένα σας φυτά από το χειμώνα με μερικά γρήγορα βήματα.


Η Μητέρα Φύση έχει φροντίσει, ώστε τα φυτά του κήπου να είναι στοιχειωδώς προστατευμένα από τον πάγο και το ψύχος: Τα φύλλα, το χιόνι και οι πευκοβελόνες πέφτουν στα παρτέρια σχηματίζοντας ένα ζεστό και άνετο μονωτικό στρώμα. Αρκετά φυτά επιβιώνουν το χειμώνα και παραμένουν άθικτα, αλλά τα περισσότερα φυτά σε δοχεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο ψύχος, επειδή οι ρίζες τους παγώνουν πολύ γρηγορότερα από εκείνες των φυτών στο έδαφος.
Προστασία για φυτά σε δοχεία το χειμώνα


Διαχείμαση φυτών σε δοχεία ανθεκτικά στο ψύχος με υγιεινό τρόπο
Τα ανθεκτικά θαμνόδεντρα, φυτά και αειθαλή μπορούν να παραμείνουν το χειμώνα έξω σε δοχεία ανθεκτικά στο ψύχος, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να προστατεύονται και από τον ήλιο και τον αέρα, ώστε να μην ξεραθούν. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε ένα αλεξήλιο κατασκευασμένο από άχυρο και ένα παχύ εδαφοκαλυπτικό στρώμα αποτελούμενο από φύλλα, κλαδιά κωνοφόρων ή ελάτη. Τοποθετήστε τα δοχεία σε κομμάτια πολυστυρένιου, σε κορμούς ή πήλινες βάσεις για να δημιουργήσετε ένα μονωτικό μαξιλάρι αέρα ανάμεσα στα φυτά και το κρύο έδαφος. Τοποθετήστε τα δοχεία σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ώστε να ζεσταίνουν το ένα το άλλο. Εφόσον το χώμα στις γλάστρες δεν είναι παγωμένο, τα μπαμπού, κ.λπ., θα πρέπει να ποτίζονται και το χειμώνα, επειδή αυτά τα φυτά αποβάλλουν πολύ νερό τις ήπιες και ηλιόλουστες χειμερινές μέρες.
Προστατέψτε τα τριαντάφυλλά σας από τη βαρυχειμωνιά
Για να είναι σίγουρο ότι τα τριαντάφυλλα με μακρύ μίσχο και τα τριαντάφυλλα σε παρτέρια θα ανθίσουν πλουσιοπάροχα την επόμενη χρονιά, πρέπει να τα προστατέψετε από τους ψυχρούς ανέμους και ιδίως από τον φωτεινό χειμωνιάτικο ήλιο. Ο ήλιος θερμαίνει τον πράσινο φλοιό των τριαντάφυλλων και αναγκάζει το νερό να εξατμιστεί. Αφού τα φυτά δεν μπορούν να αναρροφήσουν νερό από το έδαφος, ξεραίνονται. Επομένως, θα πρέπει να προστατέψετε τα κλαδάκια με χαμόκλαδα, ή σακιά από φλις ή γιούτα. Καθώς το σημείο εμβολιασμού των τριαντάφυλλων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον παγετό, τοποθετήστε κομπόστ, χώμα και φύλλα γύρω από τα τριαντάφυλλα στα παρτέρια. Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα αυτό δεν είναι απαραίτητο, εάν το σημείο εμβολιασμού βρίσκεται τουλάχιστον πέντε εκατοστά κάτω από το έδαφος.


Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο από το gardena/Fytokomia.gr

Ετικέτες ,