Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Κίτρα, τα μηδικά μήλα

Τα "μηδικά μήλα", όπως αποκαλούσαν οι πρόγονοί μας τα κίτρα, στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς και ήταν το σύμβολο της γονιμότητας και της αφθονίας.
Σήμερα χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην αραβική κουζίνα και στην Περσία για να αρωματίσουν τις φρουτοσαλάτες και να μαρινάρουν το κρέας.
Η σάρκα τους χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών, καραμελών, σακχαρόπηκτων κλπ, ο φλοιός για την παρασκευή ποτού, ο καρπός για βιομηχανικούς σκοπούς (κιτρέλαιο, κιτρικό οξύ) και τα αρωματικά φύλλα τους στη Γαλλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι η βάση της αρωματοποιίας.
Στην Νάξο είναι η βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή του παραδοσιακού τοπικού ποτού Κίτρον Νάξου, που είναι ένα από τα τρία ελληνικά ηδύποτα με ονομασία προελεύσεως.
Τα άλλα δύο είναι η Μαστίχα Χίου και το Κουμ Κουάτ Κέρκυρας.
Στο Λασίθι ήταν ένα γνωστό προϊόν, που όμως έχει εγκαταλειφθεί.
Τόσο πριν, όσο και αμέσως μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη του Αγίου Νικολάου Κρήτης, ήταν το εμπορικό κέντρο του Νομού, με αρκετά μεγάλα εμπορικά καταστήματα και εμπορικούς οίκους με αντικείμενο την εμπορία και εξαγωγή των τοπικών προϊόντων.
Το λάδι, τ αμύγδαλα, τα χαρούπια αλλά και τα κίτρα, ήταν τα προϊόντα που κυριαρχούσαν τότε στην περιοχή και απέφεραν σημαντικό εισόδημα για τον τόπο.
Η σύνδεση του προϊόντος με τον τόπο, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και τουριστικά, κάτι που ουσιαστικά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για κανένα προϊόν του νησιού, ακόμα και για το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου.
Ίσως αποτελεί μια νέα ευκαιρία προσέγγισης ενός παραδοσιακού προϊόντος, που ατόνησε η καλλιέργεια του στην περιοχή, αλλά μπορεί να επανέλθει.
 
 
atsalak@gmail.com/Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ετικέτες ,