Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Κρίση οπιοειδών: Μεγάλη αύξηση των θανάτων στις νεαρές ηλικίες

Ένας στους εννιά θανάτους των νεαρών ενηλίκων στο Οντάριο σχετίζεται με τα οπιοειδή, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Νοσοκομείο του Αγίου Μιχαήλ και στο Ινστιτούτο
Κλινικών Αξιολογητικών Επιστημών (ICES).
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Addiction Medicine, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με οπιοειδή σχεδόν τριπλασιάστηκε στο Οντάριο από το 2000 έως το 2015, ενώ ένας στους 133 θανάτους σχετίζεται με τη χρήση οπιοειδών μέχρι το 2015. Ωστόσο, οι αριθμοί διαφέρουν αρκετά ανάλογα με την ηλικία.
Η παρούσα μελέτη επεκτείνει τα ευρήματα μιας προηγούμενης από την Δρ Tara Gomes, η οποία έδειξε ότι ένας στους 170 θανάτους στο Οντάριο σχετιζόταν με τη χρήση οπιοειδών το 2010.
“Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών, τις σωστές πρακτικές συνταγογράφησης και την εκπαίδευση γύρω από τη χρήση οπιοειδών, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τα οπιοειδή συνεχίζει να αυξάνεται”, δήλωσε η Gomes, ερευνήτρια του Li Ka Shing Knowledge Institute στο Νοσοκομείο του Αγίου Μιχαήλ. “Το άλλο ανησυχητικό γεγονός είναι ότι η κρίση επηρεάζει όλο και περισσότερο τους νέους”.
Οι ερευνητές εξέτασαν όλους τους θανάτους στο Οντάριο, όπου τα συνταγογραφούμενα ή παράνομα οπιοειδή αναγνωρίστηκαν ως παράγοντας που συμβάλλουν στους θανάτους μεταξύ 2000 και 2015. Τα τελευταία πέντε χρόνια που εξετάστηκαν στη μελέτη αυτή (2010 έως 2015), η πιο δραματική αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τα οπιοειδή αφορά τις ηλικίες μεταξύ 15 έως 24 ετών. Μέχρι το 2015, περισσότεροι από 1 στους 9 θανάτους σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είχαν σχέση με τα οπιοειδή ενώ πριν πέντε χρόνια ήταν από 1 στους 15 θανάτους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά 29.410 χρόνια πιθανής ζωής χάθηκαν πρόωρα λόγω αιτιών που σχετίζονται με τα οπιοειδή το 2015, κάτι που υπερβαίνει τα χρόνια ζωής που χάνονται πρόωρα κάθε χρόνο από ασθένειες όπως η πνευμονία, το AIDS και η γρίπη.
«Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική της χρήσης των ναρκωτικών σε νεότερους πληθυσμούς που υποκύπτουν σε θανάτους που σχετίζονται με οπιοειδή», δήλωσε η Gomes. “Μπορούμε να το αντιληφθούμε μιλώντας άμεσα με τις πληγείσες κοινότητες για να μάθουμε τι χρειάζονται για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον”.

HealthyLiving.gr


Ετικέτες ,