Χειροποίητα υγιεινά σνακ για τους μικρούς μας μαθητές
Τα
υγιεινά σνακ αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι της διατροφής ενός παιδιού. Η
παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την σωματική ανάπτυξη των
παιδιών και τα σνακ παρέχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες που το παιδί
σας χρειάζεται μεταξύ των γευμάτων.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου,
τα παιδιά πρέπει να έχουν μαζί τους στο σχολείο, ένα θρεπτικό και
υγιεινό σνακ, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις θρεπτικές απαιτήσεις τους
σωματικά αλλά και πνευματικά.
Η απουσία σνακ στο σχολείο ή η επιλογή ανθυγιεινών τροφών, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε διάφορες πτυχές της υγείας του παιδιού σας και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση του στο σχολείο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει τουλάχιστον 1 σνακ στο σχολείο, κατά προτίμηση μεταξύ 10-12.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές χειροποίητες, υγιεινές επιλογές θρεπτικών σνακ που μπορείτε να παρασκευάσετε για τα παιδιά σας και να τα πάρουν μαζί τους στο σχολείο:
Η απουσία σνακ στο σχολείο ή η επιλογή ανθυγιεινών τροφών, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε διάφορες πτυχές της υγείας του παιδιού σας και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση του στο σχολείο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει τουλάχιστον 1 σνακ στο σχολείο, κατά προτίμηση μεταξύ 10-12.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές χειροποίητες, υγιεινές επιλογές θρεπτικών σνακ που μπορείτε να παρασκευάσετε για τα παιδιά σας και να τα πάρουν μαζί τους στο σχολείο:
Μπάρες δημητριακών
Υλικά για 12 μερίδες:
• 2 κούπες μείγμα κουάκερ, μούσλι και δημητριακά καλαμποκιού.
• 1 φλιτζάνι φυτική μαργαρίνη.
• 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα
• 1/2 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας
• 1/4 φλιτζάνι μέλι και περισσότερο αν χρειαστεί
• Προαιρετικά: κανέλα για γεύση
• 2 κούπες μείγμα κουάκερ, μούσλι και δημητριακά καλαμποκιού.
• 1 φλιτζάνι φυτική μαργαρίνη.
• 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα
• 1/2 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας
• 1/4 φλιτζάνι μέλι και περισσότερο αν χρειαστεί
• Προαιρετικά: κανέλα για γεύση
Εκτέλεση:
1. Αρχικά, προσθέτουμε το μείγμα δημητριακών, την φυτική μαργαρίνη, τα αμύγδαλα, την σοκολάτα και το μέλι σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα μας τα υλικά. Προσθέτουμε περισσότερο μέλι, αν χρειαστεί, για να κρατήσουμε το σχήμα τους και εάν θέλουμε προσθέτουμε και την κανέλα.
2. Έπειτα, προσθέτουμε το μείγμα μας σε ένα μικρό ταψάκι, απλώνοντάς το και πιέζοντάς το να έχει το ίδιο πάχος παντού.
3. Στη συνέχεια το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί .. Ύστερα, αφού είναι έτοιμο, κόβουμε το μείγμα στη μέση και έπειτα, κόβουμε κάθε μισό κομμάτι σε 6 ορθογώνια. Τυλίγουμε τις ράβδους ξεχωριστά και τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
1. Αρχικά, προσθέτουμε το μείγμα δημητριακών, την φυτική μαργαρίνη, τα αμύγδαλα, την σοκολάτα και το μέλι σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα μας τα υλικά. Προσθέτουμε περισσότερο μέλι, αν χρειαστεί, για να κρατήσουμε το σχήμα τους και εάν θέλουμε προσθέτουμε και την κανέλα.
2. Έπειτα, προσθέτουμε το μείγμα μας σε ένα μικρό ταψάκι, απλώνοντάς το και πιέζοντάς το να έχει το ίδιο πάχος παντού.
3. Στη συνέχεια το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί .. Ύστερα, αφού είναι έτοιμο, κόβουμε το μείγμα στη μέση και έπειτα, κόβουμε κάθε μισό κομμάτι σε 6 ορθογώνια. Τυλίγουμε τις ράβδους ξεχωριστά και τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Κουλουράκια
Υλικά για 40 μερίδες:
• 250 γραμμάρια φυτική μαργαρίνη λιωμένη
• 5 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 100 γραμμάρια φουντούκια, ψημένα και ψιλοκομμένα
• 100 γραμμάρια καρύδια, ψημένα και ψιλοκομμένα
• 250 γραμμάρια φυτική μαργαρίνη λιωμένη
• 5 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 100 γραμμάρια φουντούκια, ψημένα και ψιλοκομμένα
• 100 γραμμάρια καρύδια, ψημένα και ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη φυτική μαργαρίνη και τη ζάχαρη. καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας.
2. Ύστερα, ανακατεύουμε το μισό αλεύρι, μέχρι να μαλακώσει το μείγμα μας. Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να συνδυαστούν πλήρως όλα τα υλικά.
3. Έπειτα, προσθέτουμε τα φουντούκια και τα καρύδια. Ανακατεύουμε μέχρις ότου οι ξηροί μας καρποί διασκορπιστούν ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα.
4. Στη συνέχεια, διαχωρίζουμε το μείγμα σε 4 μέρη (με το κάθε μέρος ξεχωριστά θα φτιάξουμε από 10 μπισκότα). Παίρνουμε κάθε φορά από περίπου 1 κουταλιά της σούπας και διαμορφώνουμε ένα κουλουράκι με τα χέρια μας. Συνεχίζουμε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη και τα τοποθετούμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί.
5. Τοποθετούμε τα κουλουράκια στη μεσαία σχάρα του φούρνου και τα ψήνουμε για 12 λεπτά, έως ότου αρχίσουν να παίρνουν ένα χρυσό χρώμα.
6. Φυλάσσουμε σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου.
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη φυτική μαργαρίνη και τη ζάχαρη. καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας.
2. Ύστερα, ανακατεύουμε το μισό αλεύρι, μέχρι να μαλακώσει το μείγμα μας. Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να συνδυαστούν πλήρως όλα τα υλικά.
3. Έπειτα, προσθέτουμε τα φουντούκια και τα καρύδια. Ανακατεύουμε μέχρις ότου οι ξηροί μας καρποί διασκορπιστούν ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα.
4. Στη συνέχεια, διαχωρίζουμε το μείγμα σε 4 μέρη (με το κάθε μέρος ξεχωριστά θα φτιάξουμε από 10 μπισκότα). Παίρνουμε κάθε φορά από περίπου 1 κουταλιά της σούπας και διαμορφώνουμε ένα κουλουράκι με τα χέρια μας. Συνεχίζουμε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη και τα τοποθετούμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί.
5. Τοποθετούμε τα κουλουράκια στη μεσαία σχάρα του φούρνου και τα ψήνουμε για 12 λεπτά, έως ότου αρχίσουν να παίρνουν ένα χρυσό χρώμα.
6. Φυλάσσουμε σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου.
Κουλούρι Θεσσαλονίκης
Υλικά για 10-12 μερίδες:
• 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Μισό κουταλάκι αλάτι
• Μισό κουταλάκι ζάχαρη
• Μια κούπα χλιαρό νερό
• 100 γρ σουσάμι
• 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Μισό κουταλάκι αλάτι
• Μισό κουταλάκι ζάχαρη
• Μια κούπα χλιαρό νερό
• 100 γρ σουσάμι
Εκτέλεση:
1. Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Έπειτα, ρίχνουμε και το λάδι.
2. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά μας μέχρι να απορροφηθεί το λάδι. Τότε προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό ζυμώνοντας συνέχεια, μέχρι η ζύμη μας να γίνει σφιχτή και δεν θα κολλάει στα χέρια.
3. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 30 λεπτά. Αφού φουσκώσει καλά η ζύμη μας, ξαναζυμώνουμε για 5 λεπτά. Βάζουμε το σουσάμι σε ταψάκι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί τη λαδόκολλα.
4. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 10-12 ίσα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα κουλούρια μας.
5. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα, αλείφουμε με νερό, ενώνουμε τις άκρες και τοποθετούμε το κουλούρι με προσοχή στο σουσάμι, να κολλήσει παντού.
6. Αραδιάζουμε τα κουλούρια στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180ο για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
1. Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Έπειτα, ρίχνουμε και το λάδι.
2. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά μας μέχρι να απορροφηθεί το λάδι. Τότε προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό ζυμώνοντας συνέχεια, μέχρι η ζύμη μας να γίνει σφιχτή και δεν θα κολλάει στα χέρια.
3. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 30 λεπτά. Αφού φουσκώσει καλά η ζύμη μας, ξαναζυμώνουμε για 5 λεπτά. Βάζουμε το σουσάμι σε ταψάκι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί τη λαδόκολλα.
4. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 10-12 ίσα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα κουλούρια μας.
5. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα, αλείφουμε με νερό, ενώνουμε τις άκρες και τοποθετούμε το κουλούρι με προσοχή στο σουσάμι, να κολλήσει παντού.
6. Αραδιάζουμε τα κουλούρια στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180ο για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Κριτσίνια:
Υλικά για 10 μερίδες:
• 1φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2/3φλ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
• 1κ. γλ. αλάτι
• 1 κ.σ. μαγιά σε σκόνη
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 ½ φλιτζ. νερό (περίπου)
• 1φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2/3φλ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
• 1κ. γλ. αλάτι
• 1 κ.σ. μαγιά σε σκόνη
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 ½ φλιτζ. νερό (περίπου)
Εκτέλεση:
1. Αρχικά, διαλύουμε το αλάτι στο νερό. Κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια σε ένα μπολ, προσθέτουμε ύστερα και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, κάνουμε μια μικρή λακκούβα στη μέση, προσθέτοντας το ελαιόλαδο και το νερό κι ανακατεύουμε. Όταν η ζύμη μας δεν κολλάει πολύ στα χέρια μας, τη ζυμώνουμε πλέον σε αλευρωμένο πάγκο για 5΄-10΄, μέχρι να γίνει λεία και απαλή.
2. Ύστερα, βάζουμε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα. Αφού φουσκώσει τη βγάζουμε στον πάγκο. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μακρόστενα κριτσίνια, τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους.
3. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, τα κριτσίνια με αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένα μυρωδικά ή διάφορους σπόρους (κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο κ.ά.). Τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε για 30΄ να φουσκώσουν. Τέλος, ψήνουμε στους 200 οC για 15΄-20΄.
1. Αρχικά, διαλύουμε το αλάτι στο νερό. Κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια σε ένα μπολ, προσθέτουμε ύστερα και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, κάνουμε μια μικρή λακκούβα στη μέση, προσθέτοντας το ελαιόλαδο και το νερό κι ανακατεύουμε. Όταν η ζύμη μας δεν κολλάει πολύ στα χέρια μας, τη ζυμώνουμε πλέον σε αλευρωμένο πάγκο για 5΄-10΄, μέχρι να γίνει λεία και απαλή.
2. Ύστερα, βάζουμε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα. Αφού φουσκώσει τη βγάζουμε στον πάγκο. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μακρόστενα κριτσίνια, τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους.
3. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, τα κριτσίνια με αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένα μυρωδικά ή διάφορους σπόρους (κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο κ.ά.). Τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε για 30΄ να φουσκώσουν. Τέλος, ψήνουμε στους 200 οC για 15΄-20΄.
Ενισχύστε, λοιπόν, την υγεία του παιδιού σας και συμβάλλετε στην καλύτερη απόδοσή τους στο σχολείο παρέχοντας τους νόστιμα και υγιεινά χειροποίητα σνακ με λίγες θερμίδες!
<< Αρχική σελίδα