Το ψάρι στη διατροφή καταπολεμά το άσθμα
Καλά τα νέα για τα παιδιά που πάσχουν από άσθμα, αφού νέα έρευνα δείχνει ότι τα ψάρια μπορούν να βοηθήσουν.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο La Trobe στη Μελβούρνη της Αυστραλίας έδειξε ότι ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες, ως μέρος μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις άσθματος στα παιδιά. Η λειτουργία, μάλιστα, των πνευμόνων, σε όσους κατανάλωναν ψάρι, φάνηκε ότι βελτιώθηκε μέσα σε έξι μήνες.Στην κλινική μελέτη πήραν μέρος 64 παιδιά από την Αθήνα, ηλικίας 5 έως 12 ετών με ήπια συμπτώματα άσθματος και οι ερευνητές από Ελλάδα και Αυστραλία τα χώρισαν σε δυο ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε μια συμβατική διατροφή και η άλλη ομάδα κατανάλωνε δύο γεύματα μαγειρεμένων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για έξι μήνες.
Όπως αναφέρει η ίδια, από τη μία ξέρουμε ότι τα πολλά λιπαρά, η ζάχαρη και το αλάτι μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση, από την άλλη, όμως, βλέπουμε ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν. Τα λιπαρά ψάρια, πλούσια σε ωμέγα-3 έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τέτοιων ψαριών δυο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στους πνεύμονες σε ασθματικά παιδιά.
Η επίσης ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια, Κατερίνα Ιτσιοπούλου, ανάφερε ότι τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, καθώς μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, με πολλές φυτικές τροφές και ψάρια μπορεί να δράσει αποτελεσματικά.
<< Αρχική σελίδα