Μπορούν τα γαλακτοκομικά ζύμωσης να μας προστατέψουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις;
Οι ειδικοί συχνά διαφωνούν για τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία. Τι γίνεται, όμως, με αυτά που έχουν υποστεί ζύμωση;
Η στεφανιαία νόσος είναι μια πάθηση κατά την οποία η παροχή αίματος στην καρδιά αρχίζει να περιορίζεται, συνήθως λόγω της αθηρωματικής πλάκας που δημιουργείται στις αρτηρίες από λιπαρές ουσίες και χοληστερίνη και στενεύει τη δίοδο του αίματος. Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται εκτός διατροφής είναι το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές καταστάσεις, όπως έμφραγμα, πόνο στο στήθος και καρδιακή ανεπάρκεια και είναι σημαντικό να προληφθεί.
Υπάρχει ακόμη έλλειψη ομοφωνίας σχετικά με τα γαλακτοκομικά και τον ρόλο τους στην υγεία της καρδιάς. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι να διαχωρίσουμε τα διαφορετικά είδη γαλακτοκομικών, τα οποία μπορεί να έχουν διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία μας.
Η έρευνα αποτέλεσε μέρος της μελέτης Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης διαφορετικών ειδών γαλακτοκομικών και της στεφανιαίας νόσου, αναλύοντας δεδομένα από 1981 άντρες ηλικίας 42 έως 60 ετών που πήραν μέρος στη μελέτη κατά τα έτη 1984 έως 1989. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν παρουσίαζε τη νόσο και όλοι τους παρείχαν λεπτομέρειες για τις διατροφικές τους συνήθειες όταν πήραν μέρος στη μελέτη. Σε μια περίοδο κατά μέσο όρο 20 ετών, οι συμμετέχοντες ανέφεραν 472 καρδιαγγειακά περιστατικά που σχετίζονται με στεφανιαία νόσο.
Για να εντοπίσουν πώς η κατανάλωση γάλακτος των γαλακτοκομικών μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο των συμμετεχόντων για στεφανιαία νόσο, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε διαφορετικές ομάδες, αναλόγως με την πρόσληψη γαλακτοκομικών υπό ζύμωση ή συμβατικών.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πως το πιο δημοφιλές προϊόν ζύμωσης ήταν το ξινόγαλα με χαμηλά λιπαρά και πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών ζύμωση με υψηλά λιπαρά, όπως το τυρί, δεν φάνηκε να μεταβάλει τον κίνδυνο, ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Από την άλλη, όσοι κατανάλωναν πολλά γαλακτοκομικά που δεν έχουν υποστεί ζύμωση, με το γάλα να βρίσκεται στην πρώτη θέση, παρουσίαζαν μεγαλύτερο κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, όσοι κατανάλωναν περίπου 0,9 λίτρα γάλα την ημέρα ήταν οι πιο επίφοβοι για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Παρ’ όλ’ αυτά, δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής κατανάλωσης συμβατικών γαλακτοκομικών και αυξημένου κινδύνου. Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιώσουν τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από αυτό, υποθέτουν ότι κάποιες ουσίες που προκύπτουν κατά τη ζύμωση, παρουσιάζουν καρδιοπροστατευτική δράση.
Μήπως, λοιπόν, είναι ώρα για λίγο κεφίρ;
<< Αρχική σελίδα