Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Δυσαρεστημένο το 41% των πολιτών με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Alco, για λογαριασμό του ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών), σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα μας,
παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου στην οποία συμμετείχαν επίσης και οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων Ασθενών που συμμετέχουν στη διαρκή Ομάδα Εργασίας του ΙΣΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας, ενώ σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα άτομα άνω των 65 ετών τα οποία σε ποσοστό 60%, δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται.
Σχετικά με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ ), η εικόνα των πολιτών έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους οχτώ μήνες, με το 41% να δηλώνει ότι έμεινε δυσαρεστημένο από την επίσκεψη, σε κάποια μονάδα της ΠΦΥ ενώ το 80% εξαναγκάστηκε να πληρώσει για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Μάλιστα το 20% πλήρωσε πάνω από 70 ευρώ ενώ το 59% γυρίζει την πλάτη στον οικογενειακό γιατρό και δηλώνει ότι θα παραμείνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί.
Οι εκπρόσωποι των ασθενών έκαναν ειδική αναφορά στις δυσλειτουργίες από την εφαρμογή του νέου συστήματος ΠΦΥ, στην υπολειτουργία των ΤοΜΥ και τις ελλείψεις οικογενειακών ιατρών, ειδικά στην περιφέρεια που έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ασθενών να υποδιαγιγνώσκεται και να υποθεραπεύεται.
Αναφορά έγινε επίσης και στις ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, στις δημόσιες δομές υγείας καθώς και στις συμμετοχές των ασθενών, στη φαρμακευτική δαπάνη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κακή λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, στα οποία ακολουθούνται πρακτικές που δημιουργούν ταλαιπωρία στους ασθενείς, σε πολλές καταγγελίες για αντιδεοντολογική συμπεριφορά ενώ συχνά παρατηρούνται φαινόμενα έντονης υποκειμενικότητας, στις αποφάσεις, τα οποία είναι εις βάρος του ασθενή.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 10 – 15 Απριλίου 2019, σε δείγμα 1.000 ατόμων από όλη την Ελλάδα και έξι μήνες μετά από παρόμοια έρευνα για λογαριασμό του ΙΣΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τέσσερις στους 10 πολίτες θεωρούν ότι οι υπηρεσίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, τρεις στους 10 ότι έχουν μείνει στάσιμες και δύο στους 10 ότι έχουν βελτιωθεί.
«Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας -που αναδεικνύεται και από την έρευνα- είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Η εικόνα που αποκαλύπτεται αποδεικνύει τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους. Η δε περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί μία ακόμα παταγώδη αποτυχία που απορρύθμισε περαιτέρω το σύστημα. Οπως αποδεικνύεται, οι πολίτες εξαναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν την υγεία τους», ανέφερε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Τι βρήκε η δημοσκόπηση

  • 1 στους 2 πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και 4 τους 10 τη δαπάνη για φάρμακα.
  • 2 στους 3 κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας κάθε χρόνο.
  • 4 στους 10 θεωρούν ότι οι υπηρεσίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, 3 στους 10 ότι έχουν μείνει στάσιμες και 2 στους 10 ότι έχουν βελτιωθεί.
  • το 59% των πολιτών γυρίζει την πλάτη στον οικογενειακό γιατρό και δηλώνει ότι θα παραμείνει στον γιατρό που τον παρακολουθεί.
  • κατά 16% αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που εκτιμούν ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • το 50% δυσπιστεί σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει.
  • το 70% δεν έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό και ένας στους δύο δηλώνει άγνοια για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.
  • το 80% έχει πληρώσει από την τσέπη του για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως επίσκεψη σε γιατρό ή διαγνωστικές εξετάσεις ενώ το 20% έχει πληρώσει πάνω από 70 ευρώ.
https://www.healthyliving.gr

Ετικέτες ,