«Άστραψε και βρόντηξε» η Άγκυρα μετά την υιοθέτηση από την Γαλλική Γερουσία σχεδίου νόμου, που απαγορεύει την μαντίλα κατά τις σχολικές εξόδους.


Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο απαγορεύει στους γονείς να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα, όταν συνοδεύουν τις σχολικές εξόδους των παιδιών τους. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στη γαλλική Γερουσία από τη δεξιά αντιπολίτευση και εγκρίθηκε την Τρίτη έπειτα από θυελλώδη συνεδρίαση.
Το σχέδιο νόμου δεν έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση, όπου υπάρχει προεδρική πλειοψηφία. Αυτό ωστόσο δεν πτόησε την Τουρκία που έσπευσε προκαταβολικά να καταγγείλει την Γαλλία για «καθεστώς διακρίσεων».
Το κείμενο αυτό είναι «το τελευταίο μέχρι σήμερα παράδειγμα διακρίσεων και μιας προσέγγισης που έχει σκοπό να περιθωριοποιήσει τους μουσουλμάνους», εκτίμησε σε μια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Όμως η Άγκυρα δεν μένει μόνο στην μαντίλα, αλλά απευθύνει συστάσεις στο Παρίσι. «Θα ήταν πιο επωφελές να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο, εκτιμώντας πως το κείμενο που ενέκρινε η Γερουσία «παραβιάζει ένα από τα πιο βασικά θεμελιώδη δικαιώματα».

Η κίνηση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εντάσσεται στην προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμφανιστεί ως ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων σε όλον τον κόσμο.
Τον Μάρτιο του 2017, ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ότι διεξάγει «σταυροφορία» κατά του ισλάμ έπειτα από μια δικαστική απόφαση που επέτρεπε σε μια επιχείρηση να απαγορεύσει τη μαντίλα στον χώρο εργασίας.
Βέβαια ο Ερντογάν είχε τότε κατηγορήσει και την Ευρώπη ως “Ένωση Σταυροφόρων”, επειδή οι ηγέτες της επισκέφτηκαν τον… Πάπα!
Αν και επισήμως κοσμικό κράτος, η Τουρκία υπό τον ισλαμο-συντηρητικό Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ακύρωσε προοδευτικά από το 2003 την απαγόρευση της μαντίλας στους θεσμούς, επιτρέποντας στις γυναίκες να φορούν μαντίλα στα πανεπιστήμια και στο κοινοβούλιο.
Το ίδιο ισχύει κατά τα τελευταία χρόνια στις δημόσιες υπηρεσίες και στα λύκεια, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των υπερασπιστών του κοσμικού κράτους που ίδρυσε το 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ.