Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

5 Λαχταριστοί μεζέδες για κρεατικά και τσίπουρο!

Σαν τα μεζεδάκια μαζί με το τσίπουρο ή το κρασί δεν έχει. Αν το φαγητό είναι μια φορά απόλαυση, οι μεζέδες είναι πολύ περισσότερο. Είναι μερακλίδικοι, είναι για την παρέα, είναι πολλά
συναισθήματα μαζί. Οπότε ναι σήμερα όπως καταλαβαίνεις το θέμα μας είναι λαχταριστοί μεζέδες για κρεατικά και τσίπουρο!
Σήκωσε μανίκια και ετοιμάσου να σου ανοίξει η όρεξη γιατί σου έχω συνταγές μια και μια. Απλές, εύκολες και πραγματικά πεντανόστιμες. Σου έχω φυσικά και μερικές εκπλήξεις που δε θα συνειδητοποιείς ότι κάτι τόσο νόστιμο, μπορείς να το φτιάξεις τόσο εύκολα. Είσαι έτοιμη να τις δούμε; Για πάμε!

Μεζεδάκια για κρεατικά και τσίπουρο


Συκωτάκι στην σχάρα

συκωτάκι στη σχάρα
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
  • 1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί (ξηρό)
  • 1 ποτήρι ξύδι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
Κόψε το συκωτάκι σε λεπτές φετούλες και βάλτο σε ένα μπολ. Ρίξε το κρασί και το ξύδι.. Βάλτο στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα, στράγγιξε το συκώτι, πάρε τα περιττά υγρά με ένα ρολό χαρτί. Βάλε  το συκώτι στη σχάρα και ρίξε ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και από τις δύο πλευρές. Βάλτο στον φούρνο στους 200 και άφησε το μέχρι να πάρει χρώμα. Θέλεις να είναι ζουμερό και όχι στεγνό στο συκώτι, οπότε με το που πάρει χρώμα, βγάλτο από το φούρνο και σέρβιρε.

Λουκάνικα με γραβιέρα και μέλι

λουκάνικα με γραβιέρα
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
  • 1 χωριάτικο λουκάνικο
  • 100γρ. γραβιέρα
  • 5-6 πράσινες πιπεριές
  • 3/4φλ. λευκό κρασί
  • 1 κ.σ μέλι
  • ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
  • ρίγανη, θυμάρι, αλάτι
  • ελαιόλαδο
Κόψε τα λουκάνικα σε χοντρά κομμάτια και τις πιπεριές. Βάλε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τηγάνισε τα λουκάνικα. Περίπου 3-4 λεπτά πριν ψηθούν πρόσθεσε τις πιπεριές και χαμήλωσε λίγο την φωτιά. Μόλις ροδίσουν οι πιπεριές σβήσε με το κρασί, πρόσθεσε το μέλι, το ξύσμα, τον χυμό και τα μυρωδικά. Αλάτισε ελαφρά και βράσε για 5-6 λεπτά, έτσι ώστε να δέσουν τα υγρά. Βάλε τα λουκάνικα και τις πιπεριές σε πιατέλα, ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας και περίχυσε με την σάλτσα. Στύψε και μπόλικο λεμόνι από πάνω και έτοιμο!

Τηγανιά με πιπεριές

τηγανιά με πιπεριες
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
  • 1 κιλό χοιρινή τηγανιά (λαιμός) σε μπουκιές
  • χρωματιστές πιπεριές σε λωρίδες
  • 1 ποτήρι του κρασιού τσίπουρο
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ πάπρικα (καυτερή)
  • 1 κ.σ μουστάρδα
  • ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
Σόταρε πρώτα το κρέας στο ελαιόλαδο για 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα γύρω γύρω. Πρόσθεσε τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες και συνέχισε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά. Σβήσε με το τσίπουρο. Πασπάλισε την πάπρικα και αλατοπιπέρωσε. Αραίωσε τη μουστάρδα σε 1 φλιτζάνι νερό και περίχυσε την τηγανιά. Μόλις το κρέας πιει όλα τα υγρά του και μείνει με το λάδι του πρόσθεσε το κρασί και τη ρίγανη και σιγόβρασε για 6-7 λεπτά ακόμη, ώσπου να μείνει η τηγανιά μόνο με το λάδι της. Έτοιμη και πεντανόστιμη η τηγανιά με πιπεριές!

Κολοκυθοκεφτέδες με πουρέ πατάτας

κολοκυθοκεφτέδες με πουρές πατάτας, ediva.gr
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
  • 4 κολοκυθάκια (μέτρια)
  • 1 φλ. πουρέ πατάτας
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 4 κ.σ αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 1 φλ. φέτα τριμμένη
  • 1 φλ. τριμμένα τυριά
  • 1/2φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι και πιπέρι
  • λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα
  • ηλιέλαιο για το τηγάνι
Τρίψε τα κολοκυθάκια και τα στύψε τα καλά. Βάλτα σ΄ένα μπολ και πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξε το μαϊντανό και  ζύμωσε το μείγμα. Βάλτο στο ψυγείο για μισή ωρίτσα να σφίξει. Πλάσε τους κεφτέδες και αλεύρωσε του. Στο μεταξύ ζέστανε το λάδι και μόλις κάψει, ρίξε τους κολοκυθοκεφτέδες μέσα. Μόλις πάρουν χρώμα, βγάλε τους και ακούμπησε τους σε ένα απορροφητικό χαρτί. Σέρβιρε όσο είναι ακόμα ζεστοί.

Πέστο από παντζάρι

πέστο παντζάρι
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
  • 400γρ. παντζάρια βρασμένα και καθαρισμένα
  • 50γρ. καρύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 30ml. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ κρέμα βαλσάμικο
Άλεσε τα 40 γρ. καρύδια (κρατάμε λίγα για το σερβίρισμα). Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίξε μια σταγόνα ελαιόλαδο και καβούρντισε σε χαμηλή φωτιά το τριμμένο καρύδι για 3 με 4 λεπτά προσέχοντας μην μαυρίσει. Άφησε το στην άκρη να κρυώσει. Πολτοποίησε τα παντζάρια με το σκόρδο. Πρόσθεσε τα καβουρντισμένα καρύδια, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού και το βαλσάμικο. Τέλος, ρίξε το ελαιόλαδο. Ανακάτεψε λίγο ακόμη να δέσει το πέστο παντζαριού και βάλτο στο ψυγείο για λίγο να σφίξει η κρέμα. Σέρβιρε πάνω σε κρακεράκια με λίγο γραβιέρα σε λεπτές φέτες και λίγο τριμμένο καρύδι!

 https://www.ediva.gr

Ετικέτες ,