Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από το Ρώσο ΥΠΕΞ - Αίτημα Σαμαρά για μείωση τιμής φυσικού αερίου

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς, υποδεχόμενος τον κ. Λαβρόφ, έκανε λόγο για πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, καθώς και για μια στρατηγική
σχέση η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές.
Ο κ. Σαμαράς απηύθυνε αίτημα στη ρωσική πλευρά για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να βοηθηθεί και η ανάπτυξη στη χώρα. Επισήμανε μάλιστα πως τα γειτονικά με την Ελλάδα κράτη, ήδη πληρώνουν πολύ λιγότερα από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε πως η οριστική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Gazprom, αλλά φάνηκε να διάκειται θετικά ως προς το αίτημα.

Αναλυτικότερα:

«Πιστεύω πως υπάρχει πολιτική βούληση για τη συνέχιση των διμερών μας σχέσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός» και υπενθύμισε τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τη στήριξή της και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα, και επισήμανε ότι τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία.
Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την υποδοχή, και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην οικονομία: «Καταγράφουμε την πρόοδο που υπάρχει και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, ενισχύοντας την εμπορική και οικονομική συνεργασία μας», είπε. Επίσης, σημείωσε ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία σε πολλούς τομείς δίνοντας και αυτός έμφαση στην ενίσχυση του τουρισμού. Αναφέρθηκε επίσης στη «μακρά φιλία» και τον «αμοιβαίο σεβασμό» που συνδέουν τις δύο χώρες, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των Ρώσων που επισκέπτονται την Ελλάδα.


Συνάντηση με Παπούλια

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Λαβρόφ μετέβη στο Προεδρικό, όπου έγινε δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτίμησε ότι η επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας θα δώσει νέα ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις και είπε: «Οι σχέσεις μας οι εμπορικές και οικονομικές είναι καλές, αλλά θα έλεγα είναι φτωχές σε σχέση με την εγκαρδιότητα των πολιτικών σχέσεων. Νομίζω ότι η άφιξή σας θα δώσει μια ώθηση στις σχέσεις αυτές και οι δυνατότητες - θα το δείτε και εσείς και με τις συναντήσεις τις οποίες θα έχετε - είναι πολύ καλές και νομίζω ότι θα είναι επωφελείς και για τους δύο λαούς μας». Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε, επίσης, «ειλικρινή φίλο της Ελλάδας» τη Ρωσία, ενώ υπογράμμισε τη συμβολή των ρώσων επισκεπτών στην ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού και σημείωσε: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ το ένα εκατομμύριο Ρώσους πολίτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος, ελπίζουμε το 2014 να γίνουν δύο εκατομμύρια». Ακόμη, συνεχάρη τον ρώσο ΥΠΕΞ για την προσπάθειά του να αποτραπεί η σύγκρουση με φόντο τη Συρίας, κάνοντας λόγο για «σημαντική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας».

«Είμαστε δύο φιλικές χώρες, έχουμε μία πνευματική εγγύτητα μακραίωνη και υπάρχει ένας συμβολισμός στο γεγονός ότι τιμάμε φέτος τα 175 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ιωάννη Καποδίστρια», δήλωσε με τη σειρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε ακόμη ότι τα ηθικά ιδεώδη τα οποία χαρακτηρίζουν αμφότερες τις χώρες μας είναι κοινά. «Και η Ρωσία και η Ελλάδα είναι χριστιανικές χώρες. Και σήμερα οι ηθικές αρχές, ακριβώς αυτές οι αρχές που προσπάθησε να θεσπίσει στην διεθνή πολιτική και ο Ιωάννης Καποδίστριας, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα», επεσήμανε.

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Σε συνάντηση που είχε ο Ρώσος ΥΠΕΞ με τον Έλληνα ομόλογό του και  αντιπρόεδρο της κυβέρνησης , ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να είναι έντονη η παρουσία της Ρωσίας στην Ελλάδα μέσω επενδύσεων και μέσω της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων. Τόνισε ότι η Ελλάδα αποδίδει πολλή μεγάλη σημασία στις ελληνορωσικές σχέσεις και σημείωσε ότι πρόκειται για «στρατηγική-εταιρική σχέση».

Αναφερόμενος στην υπογραφή της κοινής δήλωσης για την ανακήρυξη του 2016 ως έτους Ελλάδος στη Ρωσία και έτους Ρωσίας στην Ελλάδα ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: «Επεξεργαζόμαστε το πλαίσιο πολιτιστικής συνεργασίας για τα επόμενα έτη. Η προσπάθεια αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων». Αναφερόμενος σε θέματα προεδρίας της Ε.Ε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, είπε:

«Θέλουμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μιας νέας ολοκληρωμένης συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας. Η κοινή μας δήλωση για θέματα κινητικότητας» είναι σε διμερές επίπεδο, ένα βήμα που στοχεύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, που έχει σχεδιαστεί για την απαλλαγή των Ρώσων πολιτών από την υποχρέωση έκδοσης βίζας. Αυτό είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, διότι η ρωσική αγορά είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική τουριστική βιομηχανία». Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για την κατάσταση στα Βαλκάνια, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφερόμενος στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας, υπογράμμισε ότι πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ στις εμπορικές συναλλαγές, καθώς αυτές άγγιξαν τα 6,5 εκ. δολάρια και πρόσθεσε ότι κατά το τρέχον έτος συνεχίζεται αυτή η αύξουσα τάση των εμπορικών συναλλαγών. Υπογράμμισε το ενδιαφέρον των ρωσικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα και σημείωσε ότι το θέμα αυτό, καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις απασχόλησαν την ατζέντα των συνομιλιών του. Επικεντρώθηκε και στον τομέα του Τουρισμού, υπενθυμίζοντας ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και παρατήρησε την ανοδική τάση που παρατηρείται σε αυτόν τον τομέα.

Σχετικά με την επικείμενη προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε., ο κ. Λαβρόφ ανέφερε: «Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα των Ελλήνων φίλων μας να προωθήσουν στην ημερήσια διάταξη τις σχέσεις Ρωσίας - Ε.Ε.. Πρωτίστως το θέμα αυτό αφορά το πρόβλημα της χορήγησης βίζας για τους Ρώσους πολίτες με προοπτική την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση και με ιδεώδες την άρση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, καθώς επίσης και την ανανέωση των διαπραγματεύσεων για τον εκσυγχρονισμό των σχέσεων Ρωσίας - Ε.Ε.».

Ομιλία σε συμπόσιο

Νωρίτερα, το πρωί, ο ρώσος ΥΠΕΞ μίλησε στο Συμπόσιο «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας». Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έχει προσκληθεί και βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων που γίνονται για τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και την έναρξη σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
eklogika.gr/24 ωρες