Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

«Κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα»


Κάθε μέρα είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας, αλλά μπορεί να είναι και η πρώτη μέρα μιας καινούριας αρχής, μιας καινούριας γνωριμίας, μιας καινούριας εμπειρίας.
Κι εσύ τι κάνεις με κάθε σου καινούρια μέρα;

Σίγουρα πολλά από αυτά που έκανες στις περισσότερες από τις προηγούμενες.
Μας αρέσει δεν μας αρέσει κάποιες υποχρεώσεις μας, επαγγελματικές ή οικογενειακές, όπως και κάποιες δουλειές του νοικοκυριού μας, πρέπει να επαναλαμβάνονται καθημερινά.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για κάτι καινούριο ή διαφορετικό, για την εφαρμογή μιας καινούριας ιδέας, απόφασης ή δραστηριότητας. Ούτε χρειάζεται να κάνεις κάθε μέρα τα πάντα με τον ίδιο τρόπο ή σειρά.
Για παράδειγμα:
Αλλάζοντας διαδρομή και μεταφορικό μέσο προς τη δουλειά σου, ή δοκιμάζοντας να κάνεις τα ψώνια σου από άλλα μαγαζιά, θα σου δοθεί η ευκαιρία να δεις ανθρώπους και γειτονιές που πιθανόν δεν έχεις ξαναδεί, να ανακαλύψεις κάτι διαφορετικό ή σε καλύτερη τιμή. Μπορεί ακόμα να συναντήσεις μια φίλη ή έναν φίλο από το παρελθόν σου, ίσως και τον δάσκαλό σου από το σχολείο, μπορεί κοιτώντας μια ταμπέλα ή αφίσα, να μάθεις κάτι που σ ενδιαφέρει ή να σου έρθει μια καλή ιδέα.
Δοκίμασε επίσης, αντί να πάρεις το λεωφορείο, ή το μετρό από την κοντινή στο σπίτι σου στάση, να περπατήσεις μέχρι την επόμενη. Ο πρωϊνός περίπατος εκτός από αναζωογονητικός δίνει την ευκαιρία να ξεφυτρώσουν στο μυαλό μας καινούριες ιδέες.
Όσο για το φαγητό, γιατί δεν πειραματίζεσαι σήμερα με μια καινούρια συνταγή;
Και στο σπίτι, σκέψου απλές μικρές αλλαγές που θα σου προκαλέσουν ένα ευχάριστο ξάφνιασμα. Άλλαξε τις θέσεις επίπλων και αντικειμένων, άλλαξε το ριχτάρι του καναπέ σου, στόλισε με πάνινες κούκλες και ζωάκια το κρεβάτι σου, βάλε μια μικρή γλάστρα στο παράθυρο του μπάνιου σου, βάψε σε ένα έντονο χρώμα τον διάδρομο του σπιτιού σου....
Αποφάσισε ότι από σήμερα θα κόψεις το τσιγάρο, ή μια άλλη κακή συνήθεια.
Αποφάσισε ότι σήμερα δεν πρόκειται να πλύνεις πιάτα, γιατί απλούστατα θα σερβίρεις το φαγητό στα χρωματιστά ωραία χάρτινα που αγόρασες από το σούπερ μάρκετ. Ή αποφάσισε ότι αντί να φάτε στο τραπέζι της κουζίνας, θα φάτε στη τραπεζαρία και μάλιστα στα «καλά» σας σερβίτσια.
Κι ακόμα, βάλε μια καινούρια συνήθεια στη ζωή σου. Μπορείς να αρχίσεις να κάνεις μισή ώρα ποδήλατο κάθε απόγευμα, να υιοθετήσεις ένα σκυλάκι, να συναντάς την κολλητή σου σε άλλο από το γνωστό σας στέκι...
Σκέψου τι σου αρέσει να κάνεις-χειροτεχνία, κηπουρική, να πλουτίζεις τις γνώσεις σου σε έναν τομέα που σ ενδιαφέρει, κ.λπ.-, αλλά δεν το έχεις ακόμα εντάξει στο πρόγραμμά σου.
Σκέψου ποιους από τους φίλους σου έχεις να δεις εδώ και καιρό και τηλεφώνησέ τους.
Σκέψου σε ποιο εστιατόριο, εμπορικό κέντρο, γειτονιά, μουσείο, πινακοθήκη, όλο λες ότι θα πας αλλά ακόμα δεν έχεις πάει, και προγραμμάτισέ το άμεσα.
Θυμήσου διάφορα πράγματα που έκανες παλιότερα και σε ευχαριστούσαν, αλλά έχεις καιρό να τα κάνεις.
Η αλλαγή παραστάσεων, οι πιο μικρές εναλλαγές, η επαφή με καινούρια πρόσωπα ή ξεχασμένα από το παρελθόν, μπορεί να σου φαίνονται ασήμαντες λεπτομέρειες, λειτουργούν όμως ως καινούρια ερεθίσματα για σένα, και ας μην το καταλαβαίνεις. Βάζουν το μυαλό σου να επεξεργαστεί νέες πληροφορίες που δεν ξέρεις ποτέ πού θα σε οδηγήσουν.
Έτσι η κάθε μέρα θα διαφέρει από την προηγούμενη τουλάχιστον κατά ένα πράγμα. Έτσι η κάθε μέρα θα σε οδηγεί σε μια καινούρια μέρα, καινούριες συναναστροφές, καινούρια ενδιαφέροντα.
Έτσι η κάθε μέρα δεν θα μοιάζει με ρουτίνα!
Εκτός και αν αγαπάς τόσο πολύ τη ρουτίνα σου, που δεν σου περνάει καν από το μυαλό ότι είναι ρουτίνα. Αν είναι έτσι σημαίνει πως η καθημερινότητα σου έχει ακόμα πολλά να σου προσφέρει, δίνοντας σου ευκαιρίες να εξελίσσεσαι. Απόλαυσε την, μέχρι να αρχίσει να μοιάζει με ρουτίνα...

Ετικέτες ,