Φτιάξτε το δικό σας Μαγιάτικο στεφάνι (βίντεο)
Το Μαγιάτικο στεφάνι ένα πανάρχαιο έθιμο που ακόμα παραμένει ζωντανό σε όλη την Ελλάδα. Όμως ποια είναι η προέλευση του;
Ο Μάιος αν και είναι ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης έχει από την αρχαιότητα ταυτιστεί με την ανθοφορία και την καρποφορία της φύσης.
Στην αρχαία Αθήνα οι Αθηναίοι κατά την γιορτή των Ανθεστηρίων ανέβαιναν στον Παρθενώνα κρατώντας άνθη ενώ κατά τον αρχαίο μήνα Θαργηλιώνα που χρονικά είναι κοντά στον Μάιο, συνηθιζόταν να φτιάχνουν μία κατασκευή παρόμοια του σημερινού στεφανιού, από κλαδιά, που όμως αντί για λουλούδια πάνω τοποθετούσαν καρπούς και φύλλα από οπωροφόρα δέντρα.
Βέβαια τα άνθη και κατασκευές με άνθη όπως τα στεφάνια δεν τα συναντάμε μόνο στην αρχαία Ελλάδα αλλά στους περισσότερους πολιτισμούς και ίσως να μην υπάρχει πολιτισμός που μην χρησιμοποίησε τα άνθη στις τελετές ή τις γιορτές του.
To στεφάνι της Πρωτομαγιάς από ανέκαθεν φτιαχνόταν τη Πρωτομαγιά (ή τις μέρες κοντά στη Πρωτομαγιά) από τα άγρια λουλούδια που φύονταν σε αφθονία στην ύπαιθρο συνήθως σε ημιθαμνώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις, πλάι ή μέσα σε χωράφια ακόμα και στις άκρες των δρόμων !.
Τα άγρια αυτά λουλούδια, αφού κοπούν σε
ματσάκια δένονται πάνω σε ένα στρογγυλό μεταλλικό σύρμα (τέλι) ή σκληρό
πλαστικό σύρμα. Παλαιότερα που το μεταλλικό σύρμα ήταν δυσεύρετο για
βάση χρησιμοποιούνταν διάφορα ανθεκτικά και ευλύγιστα κλαδιά όπως κλαδί
από κλήμα !
Παλαιότερα δεν υπήρχε σπίτι που να μην έχει στην πρόσοψη του ή πλάι στην είσοδο του σπιτιού Μαγιάτικο στεφάνι. Όταν τα στεφάνια ξεραίνονταν, στην γιορτή του Άη Γιάννη τα παιδιά τα μάζευαν γυρνώντας τα σπίτια, τα στοίβαζαν και στη συνέχεια τα έκαιγαν βάζοντας τους φωτιά για να πηδήξουν από πάνω μετά σύμφωνα με το έθιμο !
Δείτε στα παρακάτω βίντεο πως μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας Μαγιάτικα στεφάνια.
fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα