Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Η μεγάλη κομπίνα της Κυπριακής κρίσης: Η Pimco «φούσκωσε» τις ανάγκες ενίσχυσης των Κυπριακών Τραπεζών


Παρότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βιώνουμε είναι χείριστη, η περυσινή κατάρρευση της Κύπρου πιθανότατα αποτελεί το προοίμιο πολλών ακόμη δεινών που ενδέχεται να ακολουθήσουν και στη χώρα μας..
Τι προκάλεσε η Κυπριακή κρίση; Θα θυμόσαστε ασφαλώς αρκετούς Κύπριους πολίτες να κατευθύνονται στις τράπεζες για να «αδειάσουν» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ρώσοι ολιγάρχες προσπάθησαν ταυτόχρονα να μεταφέρουν στην πατρίδα τους τις μεγάλες τους καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες.
Τι αποφάσισαν λοιπόν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι; Κατέστρωσαν σχέδιο «διάσωσης» ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ εξαναγκάζοντας τους καταθέτες να πληρώσουν ένα πολύ σημαντικό μέρος του κόστους – το πρώτο «κούρεμα» καταθέσεων στην Ευρωζώνη με την Κύπρο ως το πρώτο πειραματόζωο του μέτρου.
Πλέον, τα ίδια τα θεμέλια στα οποία στηρίχθηκε το «σχέδιο διάσωσης» της Κύπρου τίθενται υπό ισχυρή αμφισβήτηση, με πολλά ερωτηματικά να μένουν αναπάντητα ως προς την ολιγωρία και συνέργεια των αρμόδιων τραπεζικών αξιωματούχων…
Οικονομολόγοι, δικηγόροι και πολιτικοί στην Κύπρο ισχυρίζονται ότι η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από τον μεγαλύτερο επενδυτικό όμιλο διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, την Pimco, εστίασε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε επιθετικές οικονομικές υποθέσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις παρέκκλιναν από τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, δημιουργώντας μία υπερεκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ώστε αυτές να «επιβιώσουν».
Η βάση της συγκεκριμένης κριτικής απορρέει από μία μάλλον ασυνήθιστη πηγή: η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ανέθεσε μία ξεχωριστή έκθεση στην BlackRock, λίγο μόλις διάστημα προτού η Pimco σχεδιάσει τη δική της έκθεση.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τα μοντέλα/οικονομικές υποθέσεις και τη γενικότερη προσέγγιση της Pimco, ζήτησε από τη BlackRock να αξιολογήσει το έργο του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της.
Η έκθεση Black Rock, δεν είχε δημοσιευθεί μέχρι σήμερα.
Οι New York  Times, προχωρώντας στη μελέτη και ανασκόπησή της, υποδεικνύουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών αποδείχθηκαν στην πραγματικότητα κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ χαμηλότερες από την συνολική εκτίμηση της Pimco για ανάγκη ενίσχυσης ύψους 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το εξοργιστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου δεν ενημέρωσαν τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου για την ύπαρξη της έκθεσης κατά τη χρονική περίοδο των διαπραγματεύσεων για το πακέτο διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2013.
Η Έκθεση αναφέρει επίσης, ότι «κυβερνητικοί ερευνητές» που συνέχισαν να διερευνούν ενδελεχώς το ζήτημα, κατέληξαν ότι οι ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης ήταν στην πραγματικότητα ακόμη χαμηλότερες, μόλις λίγο πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ.



pentapostagma.gr

Ετικέτες ,