Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

5… σουρεαλιστικές πόλεις και χωριά του κόσμου

Καμιά φορά η φύση παίζει… περίεργα παιχνίδια και δίνει σουρεαλιστικούς τόνους σε πόλεις και χωριά, δημιουργώντας ένα θέαμα εξωπραγματικό!
Οι περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν αξιοθέατα που έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι στις
περιπλανήσεις τους, είτε αυτό σημαίνει αρχιτεκτονική κτιρίων και μνημεία, είτε μουσική και φαγητό. Μερικές φορές, όμως, αυτό που έχει το περισσότερο ενδιαφέρον είναι να δούμε το πώς έχει επιδράσει η φύση σε έναν τόπο και πώς τον έχει «σμιλέψει» (κάποιες φορές και με τη βοήθεια του ανθρώπου), έτσι ώστε να έχει τη μορφή που έχει σήμερα. Κι αυτή η μορφή, μπορεί να πάρει πολύ… σουρεαλιστικό χαρακτήρα, όπως στις παρακάτω 5 πόλεις και χωριά.
Kandovan, Ιράν
Από τον 13ο αιώνα –αν όχι νωρίτερα- οι κάτοικοι αυτού του χωριού έφτιαξαν τα κωνικά σπίτια τους μέσα στα ηφαιστειογενή πετρώματα της περιοχής, τα οποία δημιουργήθηκαν από προηγούμενες εκρήξεις του ηφαιστείου Sahand. Σήμερα, οι κατασκευές αυτές δίνουν στο χωριό την αίσθηση αποικίας… τερμιτών, όσο, όμως κι αν μοιάζουν παράξενες, παρέχουν φυσική δροσιά και ζέστη στους κατοίκους, προστατεύοντάς τους από τη βαρυχειμωνιά και την πολλή ζέστη το καλοκαίρι, αποτελώντας, φυσικά, ένα διαφορετικό θέαμα για τους τουρίστες.
Λίμνη Τιτικάκα, Περού
Τι οδήγησε τη φυλή των Ούρος να φτιάξουν ολόκληρα νησιά για χωριά τους; Οι Ίνκας. Περίπου τον 13ο αιώνα, οι συχνές επιθέσεις από τους επιθετικούς γείτονές τους, τους Ίνκας, ανάγκασε τους Ούρος να φτιάξουν περίπου 42 νησιά (τα totora)από καλάμια και άλλα φυσικά υλικά, των οποίων τα πυκνά συστήματα ριζών τους δρουν σαν φυσική υποστήριξη. Κάθε νησί μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο σημείο και σήμερα, μερικές εκατοντάδες Ούρος ζουν ακόμη σε αυτά τα νησιά, τα οποία αξιοποιούνται και για τουριστικούς λόγους. Λόγω του ότι τα καλάμια στον πάτο των νησιών σαπίζουν γρήγορα, κάθε μερικούς μήνες προστίθενται καινούργια.
Στοκχόλμη, Σουηδία
Πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν τα βασικά αξιοθέατα της Σουηδίας, λίγοι αυτοί που ξέρουν ότι η Στοκχόλμη είναι ένα αρχιπέλαγος που ιδρύθηκε το 1252 και είναι χτισμένη πάνω σε 14 νησιά που συνδέονται με 57 γέφυρες. Γι’ αυτό, άλλωστε, ένας από τους καλύτερους τρόπους να απολαύσει κάποιος την πόλη αυτή είναι από… βάρκα, περνώντας μέσα από ποτάμια, ρυάκια και λιμάνια. Προσθέστε σε αυτό και το γεγονός ότι όλη η πόλη αποτελείται από σχετικά χαμηλά κτίρια κι έχετε μια από τις πιο όμορφες αστικές τοποθεσίες της Ευρώπης. Τα νησιά, τα οποία ποικίλλουν από μεγάλα και κατοικημένα μέχρι μικρές βραχονησίδες, δημιουργήθηκαν από μεγάλους όγκους πάγου που κινήθηκαν στην περιοχή χιλιάδες χρόνια πριν, αφήνοντας πίσω τους τεράστια κομμάτια γρανίτη.
Guadix, Ισπανία
Στα 50 χιλιόμετρα δυτικά της Γρανάδας, βρίσκεται η ισπανική πόλη Gaudix, όπου πολλοί άνθρωποι ζουν σε υπόγεια σπίτια-σπηλιές στη σκιά της οροσειράς Σιέρρα Νεβάδα. Περισσότερα από 2000 τέτοιου είδους σπίτια χτίστηκαν το 16ο αιώνα, όταν οι Moors, φοβούμενοι την καταδίωξη των Χριστιανών εισβολέων κινήθηκαν προς τους λόφους και έφτιαξαν τα σπίτια τους από το μαλακό αμμώδες πέτρωμα. Σήμερα, στα σπίτια αυτά υπάρχει τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και μαρμάρινα πατώματα ή σύνδεση internet κι ενώ οι τοπικές θερμοκρασίες φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, στις σπηλιές διατηρούνται στους 20.
Nordlingen, Γερμανία
Ένα χωριό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, το Nordlingen βρίσκεται μέσα σε ένα τεράστιο… κρατήρα που δημιουργήθηκε από μετεωρίτη πλάτους 1,5 χιλιομέτρου που προσέκρουσε στη Γη 14,5 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο πληθυσμός του φτάνει τους 20 χιλιάδες ανθρώπους και ο κρατήρας στον οποίο έχει χτιστεί είναι 25 χιλιόμετρα φαρδύς. Το Nordlingen χρονολογείται πίσω στο 898 και έχει μοναδικό χαρακτήρα, με τις κόκκινες σκεπές, τις γοτθικού τύπου εκκλησίες και το κυκλικό σχήμα του. Τη δεκαετία του ’60 οι επιστήμονες ανακάλυψαν στον κρατήρα ένα είδος πετρώματος που δημιουργείται μόνο από την πίεση που προκαλείται από πτώση μετεωρίτη και τότε ήταν που οι κάτοικοι έμαθαν πώς δημιουργήθηκε ο κρατήρας, καθώς μέχρι τότε πίστευαν ότι προκλήθηκε από ηφαιστειογενή έκρηξη.


Clickatlife.gr

Ετικέτες ,