Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Μάθετε για τον χαλβά και φτιάξτε τον με πορτοκάλι και κανέλα


Οικογενειακός, παραδοσιακός, καβουρδισμένος, με μυρωδιά μαμάς για κάποιους και γιαγιάς για κάποιους άλλους. Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι και καρύδι για τη διαφορά. Από την πρώτη κιόλας μπουκιά το πορτοκάλι διεγείρει ευθαρσώς τη μύτη και το στόμα και το dark caramel χρώμα
του δίνει ζουμερές μελωμένες υποσχέσεις.
μαθαίνουμε για τον χαλβά….
Για τους Έλληνες το όνομά του είναι κατ” εξοχήν συνδυασμένο με την Σαρακοστή και τη νηστεία ενώ οι ρίζες του μάλλον βρίσκονται στην Αραβία καθώς حلوى ḥalwá στα αραβικά σημαίνει γλυκό. Το συγκεκριμένο έδεσμα περιπλανιέται από τα Βαλκάνια και την Μεσόγειο μέχρι την Μέση Ανατολή και παίρνει διάφορες μορφές και διαφορετικές γεύσεις.
Γνωστοί τύποι χαλβά είναι ο εν λόγω σιμιγδαλένιος, ο σησαμένιος (δηλαδή από ταχίνι), ο σαπουνέ Φαρσάλων ή αλλιώς παζαριώτικος, αφού τον συναντάμε πολύ συχνά σε πανηγύρια, ενώ υπάρχει και ο λιγότερο γνωστός κετέν χαλβάς από την τουρκική κουζίνα που η υφή του μοιάζει περισσότερο με βαμβάκι, σαν το ωμό καταϊφι ή το μαλλί της γριάς. Στην ελληνική κουζίνα ενώ ο σιμιγδαλένιος είναι περισσότερο παραδοσιακός, τις ημέρες της νηστείας προτιμάται από την πλειονότητα ο σησαμένιος, κυρίως λόγω ευκολίας, αφού κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο. Και εδώ πάλι θα ξανα-ματα-επαναλάβουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη γεύση από την σπιτική και καλούμαστε να διαψεύσουμε τον μύθο δυσκολίας ή/και επικινδυνότητας της παρασκευής του χαλβά με σιμιγδάλι.
…και καταρρίπτουμε μύθους
Ακούγοντας την συνταγή από την μητέρα μου, και με σαφή την κλασική υπερβολή για υπεραυξημένη προσοχή στο καυτό λάδι, νόμιζα πως επρόκειτο να φτιάξω μια χημική ουσία που εάν δεν πρόσεχα, θα έφευγα από την κουζίνα γρήγορα για το νοσοκομείο με εγκαύματα 3ου βαθμού. Ο φόβος ότι, μετά από αυτήν τη συνταγή η ζωή μου θα άλλαζε δραματικά λόγω της παραμόρφωσης του δέρματος, με κυρίευσε. Υπερβολές! Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι μύθοι περί δυσκολιών στην μαγειρική από τις οφίσιαλ νοικοκυρές είναι μόνο και μόνο για να κρατήσουν τον τίτλο τους, την μοναδικότητά τους και τα εύσημα για τους εαυτούς τους. Σαφώς εάν έρθεις σε επαφή με το σιρόπι και το καυτό σιμιγδάλι θα καείς, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνεις και μπορείς πολύ εύκολα να το αποφύγεις. Γι΄αυτό, όσοι πρωτοπιάνονται με τον σιμιγδαλένιο χαλβά, ό,τι και να έχουν ακούσει, ας μην πτοηθούν.
Τα tips για να μην διατρέξει κανένα κίνδυνο η …ζωή σας ούτε το αλαβάστρινο δερματάκι σας είναι δύο: 1. μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα για το σιμιγδάλι -να περισσεύει αρκετός χώρος και 2.μακριά ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα ώστε να δουλεύετε αφ” υψηλού και εξ αποστάσεως.
Προετοιμασία: 25-30 λεπτά (2-3 λεπτά να ζεσταθεί λίγο το λάδι +10 λεπτά το πολύ το καβούρδισμα ενώ παράλληλα γίνεται το σιρόπι και 10 λεπτά περίπου το ανακάτεμα για να ενωθούν τα δύο μείγματα και να πήξει ο χαλβάς. Χρησιμοποιήστε μεγάλη κατσαρόλα για το σιμιγδάλι και μακριά ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα. Εύκολη (εάν γίνει συνετά) και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 1 φόρμα με τρύπα διαμέτρου 21-23 εκατ.)
για τον χαλβά
2 1/2 φλ. χοντρό σιμιγδάλι
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. καρύδια χοντροτριμμένα (όχι σκόνη)
για το σιρόπι
2 φλ. ζάχαρη
4 φλ νερό
1/2 φλ μέλι
ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
κανέλα για το γαρνίρισμα
Ετοιμάζετε τον χαλβά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι (μέτρια φωτιά) και μόλις ζεσταθεί (2-3 λεπτά) ρίχνετε το σιμιγδάλι. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε συνέχεια για να μην κολλήσει. Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ένα ελαφρύ σκούρο καβουρδισμένο χρώμα (στα 8-10 λεπτά περίπου, ανάλογα με την κατσαρόλα και την φωτιά), προσθέτετε το καρύδι κι ανακατεύετε. Αποσύρετε. Κρατάτε το σιμιγδάλι έξω από την φωτιά ειδικά αν το σιρόπι δεν είναι έτοιμο, για να μην καβουρδιστεί παραπάνω, δεδομένου ότι και εκτός εστίας αυτό θα συνεχίσει να ψήνεται, άρα να σκουραίνει.
Παράλληλα
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε κατσαρόλα και μέτρια φωτιά βάζετε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Βράζετε το μείγμα για 5-7 λεπτά, όση ώρα ετοιμάζετε το σιμιγδάλι.
Σημείωση: Εάν δεν σας αρέσει το πορτοκάλι, μπορείτε στο σιρόπι να βάλετε ολόκληρες φλούδες λεμονιού για να δώσουν το άρωμα, τις οποίες όμως στη συνέχεια τις αφαιρείτε. Το ξύσμα πορτοκαλιού παραμένει στο σιρόπι.
χαλβάς σιμιγδαλένιος
Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, αποσύρετε και με κουτάλα το ρίχνετε σταδιακά (1-2 κουτάλες τη φορά) μέσα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας προσεχτικά με την μακριά ξύλινη σπάτουλα ώστε να μην καείτε. Εδώ είναι και το μόνο σημείο προσοχής, γιατί καθώς τα υλικά ενώνονται, αρχίζουν να πετάγονται σταγόνες.
Επαναφέρετε το σιμιγδάλι στη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς προσθέτοντας σιρόπι (μετά τις 4-5 κουτάλες μπορείτε να αδειάσετε μια κι έξω το υπόλοιπο σιρόπι) και μόλις το μείγμα αρχίζει να πήζει (10 λεπτά περίπου), ο χαλβάς είναι έτοιμος.
χαλβάς σιμιγδαλένιος
Σημείωση: Και ο χαλβάς αλλά και το σιρόπι πρέπει να ενωθούν αμέσως, οπότε φροντίζετε να τα κρατάτε ζεστά σε περίπτωση που κάποιο είναι έτοιμο πρώτο.
Μεταφέρετε σε μία φόρμα της επιλογής σας τύπου για κέικ και ισιώνετε την επιφάνεια πιέζοντάς την ελαφρά. Αν σας περισσέψει μείγμα μπορείτε να φτιάξετε μικρές μερίδες σε ατομικά μπολ.
Σερβίρισμα: Μόλις ο χαλβάς έχει κρυώσει και έχει σταθεροποιηθεί, αναποδογυρίζετε την φόρμα πάνω σε ένα δίσκο ή μια πιατέλα και πασπαλίζετε με κανέλα και χοντροσπασμένα καρύδια.




Πηγή: Συνταγές Pandespani/Econews.gr

Ετικέτες , ,