Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας: Υλοποίηση των συμφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβή

ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Σκληρή δουλειά και λιγότερη τηλεόραση ζήτησε από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός

Την υποχρέωση της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει στη γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο ίδιος έκανε λόγο για δύσκολα σημεία της συμφωνίας, αλλά και για θετικές δράσεις και ανοιχτά θέματα, ζητώντας παράλληλα από τα μέλη της νέας κυβέρνησης σκληρή δουλειά. «Ο ελληνικός λαός μάς ζητάει να κυβερνήσουμε τον τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όλοι μαζί καλούμαστε να τιμήσουμε τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του λαού για δεύτερη φορά σε 8 μήνες και να φανούμε άξιοι της επιλογής τους, να φέρουμε στη χώρα τις απαραίτητές τομές, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Η εντολή που λάβαμε μεταφράζεται σε σκληρή δουλειά, χωρίς ιδιοτέλειες αλλά με συλλογικότητα και με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε», ανέφερε, για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη «σε τέσσερα χρόνια να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα που θα έχει βγει από την κρίση, θα έχει επιστρέψει σε μία ανάπτυξη αλλά με κοινωνικό πρόσωπο, μια Ελλάδα που θα μπορεί να κρατά τους νέους ανθρώπους ειδικά τους νέους επιστήμονες, που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος και θα είναι ξανά ισότιμος εταίρος στην ΕΕ».
Στον ορίζοντα της τετραετούς θητείας είναι στόχος απόλυτα εφικτός αρκεί να τολμήσουμε μεγάλες τομές και αλλαγές εντός της χωράς και να δουλέψουμε σκληρά, πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως σήμερα έχουμε μπροστά μας ένα ακόμη πιο δύσκολο και επίπονο έργο, «να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα νέο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο». Συμπλήρωσε πως «την τελευταία πενταετία το νεοφιλελεύθερο σχέδιο επιταχύνθηκε και οδήγησε σε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, βυθίζοντας στην απελπισία μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας».
Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ ôçí ÐáñáóêåõÞ 25 Óåðôåìâñßïõ 2015, óôçí ÂïõëÞ. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
«Θέλουμε να αντιτείνουμε ένα άλλο παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο που πρέπει να λειτουργήσει στην πράξη. Έχουμε να αντιτείνουμε το μοντέλο που στηρίζεται στον σεβασμό της εργασίας και στην έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία, στην αξιοποίηση των υψηλών προσόντων των Ελλήνων. Πρέπει όμως πρωτίστως να εργαστούμε για το όσο δυνατόν γρηγορότερο αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας».
«Έχουμε την υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβή», υπογράμμισε, ενώ μίλησε και για τη σημασία της πρώτης αξιολόγησης «για να ανοίξουν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δύσκολων σημείων της συμφωνίας τα οποία εμείς διαπραγματευτήκαμε και γνωρίζουμε και τον τρόπο για να βρούμε το κατάλληλο αντίδοτο. Η συμφωνία περιλαμβάνει και σειρά θετικών δράσεων αλλά και ανοιχτών θεμάτων χάρη στη δική μας επιμονή», ανέφερε.
«Στα ανοιχτά θέματα θα δώσουμε τη μάχη με σχέδιο και προτάσεις για να διατηρήσουμε το έδαφος που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση ώστε το αποτέλεσμα να είναι προς όφελος του λαού», συνέχισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ενδεικτικά ως ανοιχτά θέματα τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των δικτύων όπου πρέπει άμεσα να παρουσιάσουμε άμεσα εναλλακτικό σχέδιο στους δανειστές, το θέμα της ενεργοποίησης ισοδύναμων για την αποφυγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις.
ÐÑÙÔÇ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ (ICONPRESS/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÍÔÏÕÍÔÏÕÌÇÓ) ÃÅÍÉÊÏ
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «προϋπόθεση για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και πολιτική σταθερότητα για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη «να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του συστήματος υγείας», ενώ ανέφερε ότι «εμβληματική πρέπει να είναι η παρέμβασή μας στα ζητήματα της Παιδείας και της έρευνας». «Πρέπει να αφήσουμε το στίγμα μας με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια», σημείωσε.
«Ανθρωπιστική κρίση, ανεργία έχουν γίνει βήματα που πρέπει να συνεχιστούν για να ανακουφίζονται οι πολίτες από τις συνέπειες της κρίσης», παρατήρησε και χαρακτήρισε σημαντικό και το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής. Μίλησε επίσης για κυβερνητική προτεραιότητα όσον αφορά τα προγράμματα ΕΣΠΑ για να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.
«Έχουμε κάνει βήματα, αλλά έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά περισσότερα. Από το ΕΣΠΑ δεν πρέπει να χαθεί ούτε ευρώ για την ελληνική οικονομία. Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, η περίοδος διαπραγμάτευσης έχει τελειώσει και ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού. Και ο ελληνικός λαός μάς ζητάει να κυβερνήσουμε τον τόπο», παρατήρησε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης την ανάγκη «να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του συστήματος υγείας», ενώ ανέφερε ότι «εμβληματική πρέπει να είναι η παρέμβασή μας στα ζητήματα της Παιδείας και της έρευνας». «Πρέπει να αφήσουμε το στίγμα μας με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια», σημείωσε.
«Ανθρωπιστική κρίση, ανεργία έχουν γίνει βήματα που πρέπει να συνεχιστούν για να ανακουφίζονται οι πολίτες από τις συνέπειες της κρίσης», παρατήρησε και χαρακτήρισε σημαντικό και το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής. Μίλησε επίσης για κυβερνητική προτεραιότητα όσον αφορά τα προγράμματα ΕΣΠΑ για να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ ôçí ÐáñáóêåõÞ 25 Óåðôåìâñßïõ 2015, óôçí ÂïõëÞ. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)
«Έχουμε κάνει βήματα, αλλά έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά περισσότερα. Από το ΕΣΠΑ δεν πρέπει να χαθεί ούτε ευρώ για την ελληνική οικονομία. Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, η περίοδος διαπραγμάτευσης έχει τελειώσει και ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού. Και ο ελληνικός λαός μάς ζητάει να κυβερνήσουμε τον τόπο», παρατήρησε.
Άμεσα θα προωθηθούν για ψήφιση νομοσχέδια που άφησε ώριμα η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα της Βουλής άμεσα θα ψηφιστούν το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα παιδείας, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.

Το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού

Περιγράφοντας το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Θα συστήσουμε τρεις βασικούς κύκλους κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού. Κύκλους διυπουργικής επαφής ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθετικών αλλά και άλλων παρεμβάσεων». Όπως εξήγγσε:
- Ο πρώτος κύκλος αφορά το ΚΥΣΟΙΠ, Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.
- Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
- Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το επιτελικό όργανο που θα έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει και θα αξιολογεί, διαρκώς, τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες. «Και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κάθε υπουργείο ξεχωριστά» πρόσθεσε.

«Κανείς δεν είναι μόνιμος, λιγότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις»

Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως «κανείς δεν είναι μόνιμος, τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, ανήκουν στον ελληνικό λαό και εσείς καλείστε να ανταποκριθείτε στην ευθύνη που σας ανατίθεται».
«Δεν έχετε χρόνο, δεν πρέπει να λειτουργήσετε με το έχει ο θεός», υπογράμμισε και τους κάλεσε να βιαστούν να παράξουν έργο «το οποίο θα κριθεί αντικειμενικά. Σε έξι μήνες ο καθένας θα πρέπει να παρουσιάσει έναν απολογισμό των πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του χαρτοφυλακίου».
Τέλος, κάλεσε τους υπουργούς να περιορίσουν τις συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι τους επέλεξε για να λύνουν τα προβλήματα του λαού όχι για να στελεχώνουν τα τηλεοπτικά πάνελ. «Δεν είναι δουλειά των υπουργών οι τηλεοπτικές εμφανίσεις. Υπάρχουν άλλοι για αυτή τη δουλειά», παρατήρησε.
«Μιλάει καλύτερα όποιος μιλά με το έργο του, όχι με τα λόγια του. Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ετικέτες ,