Στο συνέδριο με θέμα «Θρησκευτικός  και  πολιτιστικός πλουραλισμός και  ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» στην Αθήνα, συμμετείχαν  θρησκευτικοί  ηγέτες,  υπουργοί Εξωτερικών από πολλές
χώρες και βουλευτές.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα της τρέχουσας κατάστασης και ο ρόλο της Ορθοδοξίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και παγκοσμίως.
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, Σύμβουλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας Valery Alekseev, δήλωσε από ρωσικής πλευρά ότι «στο συνέδριο αυτό τονίστηκε το γεγονός ότι η ορθοδοξία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο παγκοσμίως , εφιστώντας την προσοχή στο πρόβλημα των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή. Το κύριο όμως θέμα σύμφωνα με τον ίδιο ήταν ότι  θα ήθελε να δει και άλλα  τέτοια φόρουμ , τα οποία να λάβουν  συγκεκριμένες λύσεις, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων  RIA Novosti.
Όσον αφορά το ζήτημα του κατά πόσον η ρωσική πλευρά θα συμμετάσχει  στην πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας,Κ. Νίκου Κοτζιά,  σχετικά με  την δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού για την παρακολούθηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή,  ο Alekseev είπε: «Νομίζω πως ναι.  Σε κάθε περίπτωση, χωρίς την προσοχή μας σε αυτό το ερώτημα το πρόβλημα θα συνεχίσει να μεγαλώνει».
Πρόκειται για την πρώτη κοινή δράση σε αυτό το ζήτημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ρωσία, κάτι  που αποτελεί μια καλή αρχή και σε άλλα ζητήματα.
Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, είχε  την συμμετοχή πολλών υψηλόβαθμων θρησκευτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου,  υπουργών Εξωτερικών πολλών χωρών και βουλευτών, δεν κατέληξε   σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, εκτός απ’ο την απόφαση του Έλληνα ΥΠΕΞ.
Οι ξένοι υπουργοί και βουλευτές από άλλες χώρες αρκέστηκαν να κάνουν διαπιστώσεις και μόνο αυτές χωρίς να προτείνουν το παραμικρό. Αυτό είναι ενδεικτικό του φόβου των ξένων σε ότι είναι χριστιανικό και δίκαιο. Αν ήταν π.χ κάποια άλλη περίπτωση όλη η διεθνή κοινότητα θα έστρεφε αμέσως  τα «μάτια της» πάνω σε αυτό.
« Πιστεύω ότι το φόρουμ  διαδραμάτισε  σημαντικό ρόλο, ακόμη και αν αυτό δόθηκε από το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι τα  προβλήματα τέθηκαν σε ανώτατο επίπεδο, στο υψηλότερο κλιμάκιο της Ορθοδόξου κόσμου μας. Πρόκειται για μια σειρά από θέματα όπως το ζήτημα της καταστροφής  παμπάλαιων ορθοδόξων  ναών, και το ζήτημα των του διωγμού των χριστιανών. Εκφράστηκαν επίσης προσεκτικά  οι  ανησυχίες ολόκληρου του κόσμου, καθιστώντας το πρόβλημα των χριστιανών σε  πραγματική ημερήσια διάταξη, ειδικά με την συμμετοχή των Ορθοδόξων σε αυτήν την διαδικασία », δήλωσε ο Alexeyev .
«Μέχρι στιγμής, όμως μου φαίνεται, ότι  δεν παρήχθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για να βγούμε από αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση. Όλοι οι ομιλητές ορθώς επισήμαναν την καταστροφή και τον όλεθρο στην Μέση Ανατολή για τους χριστιανούς. Στην πραγματικότητα όμως, μιλάμε για μια ανθρωπιστική καταστροφή. Την  ίδια στιγμή  ΚΑΝΕΙΣ δεν προσκόμισε κανένα ΕΙΔΟΥΣ ΛΥΣΗ. οι συγκεκριμένες προτάσεις , είτε σε διεθνείς οργανισμούς, είτε  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αποτελούν πανάκεια.   Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να ήταν  καλύτερο», κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος, στηλιτεύοντας την στάση των  ξένων συμμετεχόντων  πολιτικών από την ΕΕ.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr,η σύμπραξη Ελλάδος και Ρωσίας σε τέτοια ζητήματα αποτελεί ανάχωμα στα αθεϊστικά σχεδία της ΕΕ και της δύσης . Ο διωγμός των χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, για αυτό η Ελλάδα που αποτελεί την κοιτίδα της ορθοδοξίας, και η υπερδύναμη που ονομάζεται  Ρωσία,  πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες. Είπαμε πρέπει να δημιουργηθεί ένας ορθόδοξος άξονας από χώρες σαν την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σερβία , την Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο. Ένας άξονας ο οποίος θα δρα στον θρησκευτικό, πολιτικό και τέλος στον αμυντικό τομέα έναντι των σχεδίων της «άλλης πλευράς».