Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η νέα φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο

ΕΦΟΡΙΑ

Τι θα ισχύσει για το πλαστικό χρήμα

Μία ενιαία φορολογική κλίμακα, με δύο παραλλαγές, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ναυτεμπορική, η μία παραλλαγή της ενιαίας κλίμακας θα ισχύει για όσους δηλώνουν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού εισοδήματός τους και η άλλη για όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ακίνητα σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να προτείνει στους «θεσμούς» ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης της φορολογίας εισοδήματος, το οποίο προβλέπει την επαναφορά του «μοντέλου» της μιας βασικής φορολογικής κλίμακας με την οποία κάθε φυσικό πρόσωπο θα φορολογείται για το άθροισμα των εισοδημάτων του απ’ όλες τις πηγές (μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενοίκια, τεκμαρτά μισθώματα, μερίσματα, δικαιώματα κ.λπ.).
Από τη φορολόγηση με βάση την ενιαία κλίμακα θα εξαιρούνται ορισμένες μόνο κατηγορίες εισοδημάτων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς, όπως οι τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και ρέπος, οι υπεραξίες από τις πωλήσεις ακινήτων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και χρηματοοικονομικών παραγώγων.
Επίσης θα εξαιρεθούν και ορισμένες άλλες ειδικές περιπτώσεις εισοδημάτων που ήδη απαλλάσσονται του φόρου, όπως οι αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, οι μισθοί και οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία 80% και άνω, τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, το επίδομα στέγης των φοιτητών, το 65% των επιδομάτων επικινδυνότητας κ.λπ.

Το νέο σύστημα της ενιαίας φορολογικής κλίμακας θα λειτουργεί, συγκεκριμένα, ως εξής:

1) Αν ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει εισοδήματα προερχόμενα από μισθούς και συντάξεις τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού ετήσιου ατομικού εισοδήματός του, θα φορολογείται για το σύνολο των εισοδημάτων του απ’ όλες τις πηγές με μια φορολογική κλίμακα στην οποία θα ισχύει αφορολόγητο όριο μεταξύ 8.000 και 10.000 ευρώ. Πάνω από το όριο αυτό θα ξεκινά η κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, η οποία θα είναι «προοδευτική».
2) Αν ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει εισοδήματα προερχόμενα από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή και από γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή και από ακίνητα ή και από άλλες «μη μισθωτές» πηγές, τα οποία αντιστοιχούν αθροιστικά σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού ετησίου ατομικού εισοδήματός του, θα φορολογείται για το σύνολο των εισοδημάτων του απ’ όλες τις πηγές με μια παραλλαγή της φορολογικής κλίμακας των μισθωτών και των συνταξιούχων. Στην παραλλαγή αυτή, δεν θα προβλέπεται κανένα αφορολόγητο όριο.
3) Οι δύο παραλλαγές της ενιαίας φορολογικής κλίμακας θα διαφέρουν μεταξύ τους μόνο ως προς το πρώτο εισοδηματικό κλιμάκιο, το οποίο στην περίπτωση των μισθωτών και των συνταξιούχων θα έχει μηδενικό συντελεστή φόρου, δηλαδή θα είναι το αφορολόγητο, ενώ στην περίπτωση των λοιπών φορολογουμένων (επιχειρηματιών, αγροτών, εισοδηματιών κ.λπ.) θα αντιστοιχίζεται με έναν σχετικά χαμηλό φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 10%-15%.
4) Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα προερχόμενα από μισθούς ή συντάξεις, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνολικού ατομικού ετησίου εισοδήματός τους, θα δικαιούνται το αφορολόγητο όριο μόνο εφόσον το καλύπτουν με δαπάνες πραγματοποιηθείσες με «πλαστικό» χρήμα. Ειδικότερα:
α) Κάθε μισθωτός και συνταξιούχος του οποίου το ετήσιο εισόδημα είναι χαμηλότερο του αφορολόγητου ορίου θα πρέπει να πραγματοποιεί κάθε χρόνο δαπάνες με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα συνολικού ποσού ίσου με το εισόδημά του για να μην πληρώνει φόρο!
β) Από την άλλη πλευρά κάθε μισθωτός και συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο του αφορολόγητου ορίου θα πρέπει να δαπανά με «πλαστικό χρήμα» ποσό ίσο με το αφορολόγητο όριο για να μη χρεωθεί με επιπλέον φόρο.


Newsbeast

Ετικέτες ,