Οδηγός 16 συμβουλών για το μεζεδοπωλείο από την ειδικό
Μιας και το Σαββατοκύριακο
βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, ας δούμε πώς μπορούμε να φάμε έξω, με
βάση τις συμβουλές της Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Λαμπρινής
Μόσχου.
1. Το να απομονωθείτε κοινωνικά και να μην βγαίνετε με την παρέα σας, ΔΕΝ είναι λύση. Μπορείτε ωστόσο να έχετε ένα όριο. Καλό είναι να έχετε σαν στόχο, για παράδειγμα, ότι η βραδινή σας έξοδος θα περιλαμβάνει αλκοόλ και μεζεδάκια μέχρι 3-4 φορές την εβδομάδα.
2. Καλό είναι να μην έχετε μείνει νηστικοί για πολλές ώρες. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στο να τρώτε χωρίς έλεγχο. Όταν είστε πολύ πεινασμένοι, είστε πιο επιρρεπείς στο να παραγγείλετε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι πραγματικά χρειάζεστε, να φάτε πιο γρήγορα και να παραγγείλετε τρόφιμα με πολλά λιπαρά (π.χ. πολλά τηγανιτά).
3. Εάν πάτε σε μεζεδοπωλείο, καλό είναι να παραγγείλετε, ανάμεσα στα άλλα, οπωσδήποτε σαλάτα, είτε με ωμά, είτε με βραστά, είτε με ψητά λαχανικά. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, φροντίστε να έχετε φάει ήδη από το σπίτι πριν βγείτε.
6. Φροντίστε στην παραγγελία σας να έχετε μέχρι 1 τηγανιτό τρόφιμο και να είστε επιλεκτικοί. Αν, για παράδειγμα, θέλετε οπωσδήποτε να φάτε πατάτες τηγανιτές, φροντίστε να μην πάρετε και κεφτεδάκια, αλλά μπιφτέκι. Εάν τα κολοκυθάκια σας αρέσουν είτε είναι βραστά, είτε είναι τηγανιτά, προτιμήστε να τα παραγγείλετε βραστά ή ψητά.
9. Καλό είναι να ζητήσετε πιατάκια για τον καθένα. Βάλτε στο μισό σας πιάτο σαλάτα και στο άλλο λίγο από όλα όσα θέλετε να δοκιμάσετε. Αν μόλις τελειώσετε το πιατάκι σας πεινάτε ακόμα, καλό θα ήταν να μην φάτε κατευθείαν κι άλλο. Κάντε ένα διάλειμμα, όπου αν θέλετε φάτε πάλι σαλάτα και αν μετά από μισή ώρα πεινάτε ακόμα, βάλτε λίγο από αυτά που θέλετε πάλι στο πιάτο. Όχι τσιμπολογώντας!
10. Φροντίστε να μην έχετε το ψωμί δίπλα σας. Πάρτε στην αρχή μία φέτα ψωμί (αν θέλετε) και απομακρύνετέ το από το οπτικό σας πεδίο.
11. Αποφύγετε τις «βούτες». Σκεφτείτε ότι αν κάθε μπουκιά από το ψωμί σας, την βουτάτε στο λάδι, κατευθείαν αυτή η μπουκιά αποκτά πολύ μεγαλύτερη θερμιδική αξία (την τριπλάσια και παραπάνω) και πολύ μεγαλύτερη σύσταση σε λιπαρά, χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε.
12. Όσον αφορά το αλκοόλ, προσπαθήστε να παραγγέλνετε επόμενο, μόνο αφού πρώτα έχετε καταναλώσει το προηγούμενο.
13. Προσπαθήστε να μετράτε τα ποτά που παραγγέλνετε. Βάλτε ένα ανώτερο όριο και προσπαθήστε να μην παρεκκλίνετε από αυτό.
14. Εάν διαπιστώνετε ότι έχετε καταναλώσει αρκετά σε λίγο χρόνο, προσπαθήστε να κάνετε ένα διάλειμμα παραγγέλνοντας μία σόδα ή ένα ανθρακούχο νερό (ώστε να απασχοληθείτε για περισσότερη ώρα, χωρίς να επιβαρύνεστε με επιπλέον ενέργεια).
Λαμπρινή Μόσχου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
lambrinimos@hotmail.com
http://lambrini-moshou.gr
<< Αρχική σελίδα