Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Καφεστόλη και καχεόλη επιβραδύνουν τον καρκίνο του προστάτη

Ο καφές είναι ένα πολύπλοκο μείγμα εκατοντάδων χημικών συστατικών, πολλά από τα οποία έχουν βιολογική δράση (θετική ή αρνητική). Περιέχει υδατάνθρακες, όπως σουκρόζη, ολιγοσακχαρίτες της
μαννόζης και φυτικές ίνες. Οι ίνες περνούν, εν μέρει, στο διηθημένο καφέ και το περιεχόμενο τους είναι 0,47-0,75 g ανά 100 ml καφέ. Επίσης, ο καφές περιέχει τανίνες και φυτικό οξύ. Από τα λιπίδια του καφέ τα πιο βασικά είναι οι διτερπενικές αλκοόλες: καχεόλη και καφεστόλη. Άλλα συστατικά είναι πρωτεΐνες, αζωτούχα συστατικά (όπως καφεΐνη, θεοβρωμίνη και ίχνη θεοφυλλίνης), βιταμίνες (όπως η νιασίνη, η πρόδρομη μορφή της η τριγονελλίνη, και η βιταμίνη Ε).
Όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων καφέ σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα ορισμένων μορφών καρκίνου, περιλαμβανομένου του προστάτη. Ο καφές αναστέλλει την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη αλλά ο μηχανισμός μέσω του οποίου δρα στα καρκινικά κύτταρα παραμένει ασαφής.
Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το περιοδικό The Prostate από Ιάπωνες ερευνητές εντόπισε δύο συστατικά του καφέ -την καφεστόλη και την οξική καχεόλη- που επιβραδύνουν τον καρκίνο του προστάτη στα ποντίκια. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας στη Βαρκελώνη.
Πρόκειται για πιλοτική μελέτη που έγινε από ομάδα ειδικών της Σχολής Ιατρικής Επιστήμης του Kanazawa University, η οποία έγινε σε ανθεκτικά καρκινικά κύτταρα σε κυτταρικές καλλιέργειες ποντικιών.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις δύο συστατικών του καφέ, της καφεστόλης και της οξικής καχεόλης σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη σε ποντίκια. Διαπίστωσαν ότι οι εν λόγω ουσίες μπορούσαν να αναστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων τα οποία μάλιστα είχαν αναπτύξει αντίσταση στην καμπαζιταξέλη, μια αντικαρκινική ουσία με ευρεία χρήση.
Η καχεόλη και η καφεστόλη βρίσκονται στην ποικιλία Arabica του καφέ. Αυτές οι δύο χημικές ενώσεις υπάρχουν περισσότερο σε κάποιους καφέδες (π.χ. στον εσπρέσο) και λιγότερο σε άλλου γιατί φιλτράρονται (π.χ. στον καφέ φίλτρου). Το περιεχόμενό τους κυμαίνεται από 0,1-4,4 mg ανά φλιτζάνι καφέ. Απελευθερώνονται από τα ψημένα και αλεσμένα φασόλια του καφέ με το ζεστό νερό, ενώ το φίλτρο εμποδίζει να περάσουν στο τελικό παρασκεύασμα. Το μεγαλύτερο προς μικρότερο περιεχόμενο έχουν κατά σειρά: ελληνικός / τούρκικος, φίλτρο από δοχείο με έμβολο, βρασμένος, μόκα, εσπρέσο, στιγμιαίος, διηθημένος (percolated), φίλτρο.
Οι ερευνητές εξέτασαν έξι συστατικά που περιέχονται στον καφέ σε σχέση πάντα με τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη σε συνθήκες in vitro (σε εργαστηριακά δισκία). Παρατήρησαν ότι η οξική καχεόλη και η καφεστόλη συντελούσαν σε βραδύτερη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα άλλα τέσσερα συστατικά που εξέτασαν ήταν η καφεΐνη, το καφεϊκό οξύ, το χλωρογενικό οξύ και η υδροχλωρική τριγωνελλίνη.
Μεταξύ των αξιολογούμενων ενώσεων, μόνο η οξική καχεόλη και η καφεστόλη βρέθηκε ότι αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη με τρόπο που εξαρτάται από τη δοσολογία.
Οι επιστήμονες τέσταραν τα δύο συστατικά σε καρκινικά προστατικά κύτταρα που μεταμοσχεύθηκαν σε 16 ποντίκια: 4 αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, 4 έλαβαν οξική καχεόλη και σε άλλα 4 καφεστόλη, ενώ στα υπόλοιπα δόθηκε συνδυασμός καφεστόλης και οξικής καχεόλης. Παρατήρησαν μειωμένη ανάπτυξη και των μεταμοσχευμένων ογκοκυττάρων, γεγονός που δείχνει ότι τα δύο συστατικά έχουν επίδραση και σε ανθεκτικά καρκινικά κύτταρα στις υπάρχουσες αντικαρκινικές θεραπείες.
Οι ερευνητές έγραψαν ότι η το οξικό οξύ και η καφεστόλη Kahweol αναστέλλουν συνεργιστικά την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη και ότι αυτές οι ενώσεις μπορεί να είναι νέοι θεραπευτικοί υποψήφιοι για καρκίνο προστάτη. “Παρατηρήσαμε ότι η οξική καχεόλη και η καφεστόλη ανέστειλαν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στα ποντίκια, αλλά ο συνδυασμός των δύο συστατικών συντελούσε σε μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκινικού όγκου, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Μετά από 11 ημέρες, οι όγκοι στα ποντίκια της ομάδας ελέγχου είχαν αυξηθεί κατά 342%, ενώ στα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία και με τα δύο συστατικά του καφέ είχαν αυξηθεί κατά 167%”, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Hiroaki Iwamoto.
Σε ένα ανεξάρτητο σχόλιο, ο Zoran Culig, καθηγητής Πειραματικής Ουρολογίας, στο Medical University of Innsbruck) δήλωσε: “Αυτά είναι ενδιαφέροντα ευρήματα και αναμένω ότι θα παρακινήσουν τους ερευνητές να χρησιμοποιήσουν πιο αναπτυγμένα μοντέλα, όπως ξένα μοσχεύματα που προέρχονται από ασθενείς. Αυτά τα πειράματα θα δώσουν πιθανώς μια απάντηση σχετικά με την προοπτική αυτού του είδους θεραπείας στο μέλλον”.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία η κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στον ελληνικό πληθυσμό είναι 1,7 φλιτζάνια την ημέρα και ότι το 44% του πληθυσμού καταναλώνει ελληνικό καφέ, το 40% στιγμιαίο, το 8,3% φίλτρου και το 7,2% εσπρέσο.



Ετικέτες ,