5 νόστιμοι τρόποι να μαρινάρετε το κρέας σας
Αποφασίσατε να μαγειρέψετε κρέας, αλλά
θέλετε να του δώσετε μια διαφορετική νότα; Διαλέξτε την καλύτερη
μαρινάδα και δημιουργήστε ένα άκρως γευστικό πιάτο. Εμείς σας
παραθέτουμε 5 πρωτότυπες και προπαντός νόστιμες μαρινάδες για να
διαλέξετε όποια σας αρέσει περισσότερο...
Οι έτοιμες συσκευασμένες μαρινάδες, συχνά έχουν συντηρητικά και περιττή ζάχαρη ή αλάτι, συστατικά που μπορεί να τα αποφύγει κανείς φτιάχνοντας τη δική του σπιτική μαρινάδα, που θα κάνει το κρέας σας να έχει μοναδική γεύση.
…με βάση το λάδι
Πρόκειται για τις πιο συνηθισμένες μαρινάδες για τα καθημερινά μας πιάτα, μιας και το λάδι «φυλακίζει» τους χυμούς του κρέατος κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τονώνει τη γεύση των μπαχαρικών και χαρίζει στο κρέας μια λαχταριστή γυαλάδα. Από την πιο απλή εκδοχή της με την προσθήκη στο λάδι μόνο πιπεριού, μέχρι την πιο «πικάντικη», εμπλουτισμένη με σκόρδο ή φρέσκα μυρωδικά, η συγκεκριμένη μαρινάδα ταιριάζει απόλυτα με το κρέας.
Μπορεί οι μαρινάδες με βάση το λάδι να διατηρούν τους ζωμούς του κρέατος εγκλωβισμένους, αυτές όμως, με βάση τον χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, λάιμ κι άλλων εσπεριδοειδών, μπορούν να κάνουν θαύματα! Θα μεταμορφώσουν κυριολεκτικά το κρέας, κάνοντάς το πιο μαλακό, με πιο γλυκιά και φρέσκια γεύση. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, αφού συνδυάζουν το δροσερό φρουτώδες άρωμα με τη λαχταριστή μυρωδιά του κρέατος και απελευθερώνουν μια ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων.
Το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μαγειρική. Το γευστικό φάσμα των κρασιών είναι τεράστιο, ενώ η χρήση τους στο φαγητό δίνει νοστιμιά. Όπως και τα εσπεριδοειδή, έτσι και το κρασί έχει οξέα, τα οποία μαλακώνουν το κρέας και κάνουν πιο έντονη τη γεύση του. Αν και μόνο με λίγο αλάτι και πιπέρι, η μαρινάδα του κρασιού είναι πολύ γευστική, μπορείτε να την ενισχύσετε με έξτρα σκόρδο ή φρέσκα μυρωδικά.
Όταν οι σεφ είναι έτοιμοι να πάνε τις κρεατικές τους δημιουργίες στο επόμενο επίπεδο, καταφεύγουν στα αλείμματα. Αντί να μουλιάσουν να κρέας στη μαρινάδα, αλείφουν τη μαρινάδα απευθείας επάνω στο κρέας. Η διαδικασία αυτή είναι πιο απαιτητική από το συμβατικό μαρινάρισμα, καθώς ό,τι έχει το άλειμμα, απορροφάται κατευθείαν από το κρέας, επιδρώντας άμεσα και στη γεύση του. Για το λόγο αυτό, κάθε μυρωδικό, κάθε μπαχαρικό, κάθε κουταλιά με λάδι, αλάτι ή ζάχαρη που θα προσθέτετε, πρέπει να έχει προστεθεί με μεγάλη προσοχή.
Προτιμούνται από τους πιο έμπειρους μάγειρες, που επιλέγουν το αργό, μεθοδικό μαγείρεμα και συστήνονται κυρίως, για ψήσιμο στη σχάρα. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να τις αποκλείσει και από το καθημερινό μας τραπέζι, αφού υπάρχουν και πιο απλές συνταγές για τη δημιουργία ενός τέτοιου αλείμματος.
<< Αρχική σελίδα