Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Το Στε δικαιώνει δικαστικούς και ενστόλους και μετατρέπει σε «ζούγκλα» τον ιδιωτικό τομέα και σε «δούλους» τους νέους κάτω των 25 ετών

Μόνο στις πλέον μαύρες περιόδους της ελληνικής ιστορίας θα μπορούσαν να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, που όχι μόνο αντιστρατεύονται κάθε λογική αλλά και, για μια ακόμη φορά προκαλούν τον λαό χωρίς την παραμικρή ηθική ή άλλη αναστολή.

Από τη μια μεριά δικαιώνουν ένστολους και δικαστικούς, δηλαδή τους… εαυτούς τους, και από την άλλη μεριά κρίνουν ως “μη αντισυνταγματικούς” τους νόμους που μειώνουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και μειώνουν τις αποδοχές των νέων κάτω των 25 ετών σε ποσοστό 32%, μετατρέποντάς στους σε σύγχρονους δούλους.

Συγκεκριμένα, συνταγματική θεωρείται η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η κατάργηση του επιδόματος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αβάσιμους τους ισχυρισμούς τόσο της ΓΣΕΕ όσο και της ΟΤΟΕ για λόγους υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος. Φυσικά το γιατί αυτό το συμφέρον αφορά συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων και όχι όλους αυτό είναι άλλο ένα ερώτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση προσφυγών για να κρίνουν αντισυνταγματικό το Μνημόνιο 2 έμεινε στα χέρια του εισηγητή 19 μήνες και μόλις σήμερα δημοσιοποιήθηκε.

Με αφορμή λοιπόν τις ποικίλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εξετάσει συνολικά το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων του, σχετικά με τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευθετηθεί συνολικά το θέμα που έχει προκύψει με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ωστόσο, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται πως οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν και εφαρμόζονται μόνο για όσους έχουν προσφύγει και δικαιώνονται και δεν αφορά τους πάντες.

ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

———————————————–
Δεκαεννέα μήνες μετά την πρώτη εισήγηση η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας νομιμοποίησε, ουσιαστικά όλες τις «σκληρές» μνημονιακές προβλέψεις.
Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012) μόνο κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο καταργείται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία, αλλά δέχτηκε ως συνταγματικά μέτρα κατά των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όπως
-η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών,
-η κατάργηση του επιδόματος γάμου,
-η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΕΣΕΕ),
-η λεγόμενη «μετενέργεια», κ.λπ.,
Η υπόθεση είχε συζητηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2012 με πρόεδρο τον Κωνσταντίνος Μενουδάκος, εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηρακλή Τσακόπουλος και συμμετείχαν συνολικά 31 δικαστές. Εξ΄ αυτών, δύο ήταν αντιπρόεδροι (Αθανάσιος Ράντος και Δημοσθένης Πετρούλιας), τρεις ήταν πάρεδροι χωρίς δικαίωμα ψήφου και δύο σύμβουλοι Επικρατείας ήταν αναπληρωματικοί.
Τον Απρίλιο του 2013 πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη των δικαστών κεκλεισμένων των θυρών.
Η υπόθεση έμεινε στα χέρια του εισηγητή 19 μήνες και σήμερα δημοσιεύθηκε η επίμαχη απόφαση.
 
 
 
 
noznewz.com 

Ετικέτες ,