Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Καρκίνος πνεύμονα: 7.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα, τόνισαν οι ομιλητές σε χθεσινή συνέντευξη τύπου με
αφορμή την καμπάνια της Roche Hellas «Φοράμε λευκό», που επιχειρεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες γύρω από μια από τις πιο διαδεδομένες νόσους παγκοσμίως.
Όπως αναφέρθηκε, στην Ελλάδα καταγράφονται περισσότερες από 7.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε κρούσματα επειδή είμαστε και η δεύτερη χώρα σε καπνιστές, αφού ένας στους εννιά καπνιστές θα εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα.
Στους μύθους και στις αλήθειες γύρω από τη νόσο αλλά και στις ραγδαίες εξελίξεις στην αντιμετώπισή της αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Παθολόγος – Ογκολόγος, Ιωάννης Μπουκοβίνας, τονίζοντας και την ανάγκη των απαραίτητων εξετάσεων για την εύρεση και του εκάστοτε μοριακού υπότυπου της νόσου. Απαντώντας σε ερώτηση για την αποζημίωση των εξετάσεων των βιοδεικτών, σημείωσε ότι ενώ υπήρξε δέσμευση από την προηγούμενη κυβέρνηση για αποζημίωση ενός πάνελ βιοδεικτών, η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα και καμία ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.
O κ. Μπουκοβίνας ανέφερε επίσης ότι οι εξετάσεις βιοδεικτών έχουν σταματήσει και στο Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας λόγω των διοικητικών αλλαγών όπως η μεταφορά της ΗΔΙΚΑ σε άλλο Υπουργείο.
Στις εξελίξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου με ακτινοθεραπεία αλλά και στη βελτίωση των υποδομών στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Γιώργος Πισσάκας, Πρόεδρος ΕΕΑΟ. Όπως σημείωσε, σήμερα έχουμε 31 μηχανήματα στο δημόσιο με το 37% ηλικίας έως 2 ετών και το 58% έως πέντε και 17 στον ιδιωτικό τομέα με το 17% ηλικίας έως δυο ετών και το 47% έως πέντε, σύνολο 48, ενώ υπάρχει ανάγκη για ακόμα 20 μηχανήματα.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας «Φοράμε λευκό», δημιουργήθηκε το site www.foramelefko.gr, ενώ μέσω του hashtag #foramelefko, έχει ξεκινήσει ανοιχτός διάλογος στο διαδίκτυο, όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απορίες, τους προβληματισμούς του, αλλά και να μεταδώσει το δικό του προσωπικό μήνυμα.
Επιπλέον, στο Facebook, δημιουργήθηκε Facebook Frame http://bit.ly/foramelefko με τo οποίο ο καθένας μπορεί να «φορέσει λευκό» στη photo-profile του, συμμετέχοντας ενεργά στην καμπάνια ευαισθητοποίησης.

https://www.healthyliving.gr

Ετικέτες ,