Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Καλέντουλα: Ιδιότητες και συνταγή για λάδι, σπιτική κρέμα ή άλλες χρήσεις

Καλέντουλα

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν την καλέντουλα ή κατιφέ, το όμορφο φυτό με τα κίτρινα και πορτοκαλί λουλούδια που κοσμεί τα μπαλκόνια και τους κήπους μας, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται και
για ένα δώρο της φύσης με αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία και την ομορφιά.

Πρόκειται για ένα βότανο που αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά καλλυντικά όπως κρέμες, λάδια και μάσκες τόσο για το πρόσωπο και το σώμα, όσο και για τα μαλλιά. Είναι ιδανικό για κάθε τύπο επιδερμίδας και ιδιαίτερα για ξηρές και ευαίσθητες. Για την παρασκευή των συγκεκριμένων προϊόντων χρησιμοποιούνται κυρίως τα λουλούδια του φυτού, τα οποία είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και καροτοειδή.
Ωστόσο η καλέντουλα είναι γνωστή και ως φαρμακευτική, γεγονός που διευρύνει τη χρήση της και στον τομέα της υγείας. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί δηλώνουν πως έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορεί να εφαρμοστεί σε πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπιση τραυμάτων, εγκαυμάτων και δερματικών παθήσεων. Επίσης, μπορεί να καταναλωθεί ως τσάι για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, πόνων περιόδου και άλλα πολλά.
Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα οφέλη της χρήσης της στον τομέα της ομορφιάς.

Οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει η καλέντουλα (κατιφές) στην ομορφιά

Πριν αναφέρουμε όλες τις θεραπευτικές της ιδιότητες θα πρέπει να απαριθμήσουμε τα ευεργετικά συστατικά που περιέχει. Τα λουλούδια της διαθέτουν φλαβονοειδή, στερόλες, σαπωνίνες, βιταμίνη C, καροτοειδή, τριτερπένια, αιθέρια έλαια, ασβέστιο και σε μεγάλο ποσοστό πυρίτιο.
Χάρη σε όλα τα παραπάνω η καλέντουλα έχει πλούσιες αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αντιμετωπίσει φλεγμονές, πληγές, μελανιές, εγκαύματα και διάφορες άλλες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση κλπ. Επίσης, μπορεί να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα, αλλά και τα ξηρά σκασμένα χέρια.
Η αντιμυκητιασική της δράση βοηθά στην αντιμετώπιση μολύνσεων, όπως οι μύκητες ποδιών.
Από εκεί και πέρα, διαθέτει αναπλαστικές και ενυδατικές ιδιότητες. Επομένως, βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας, στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, αλλά και γενικότερα στην επαναφορά της χαμένης ελαστικότητας της επιδερμίδας και την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου.
Η αλοιφή καλέντουλας αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή, καθώς διώχνει τα βακτήρια που συσσωρεύονται στους πόρους του δέρματος προκαλώντας σπυράκια.
Το calendula oil, όπως είναι ευρέως γνωστό το έλαιο της, έχει πλούσιες ενυδατικές, επουλωτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες. Εφαρμόστε το λοιπόν στα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά σας για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και με την εφαρμογή του στο πρόσωπο.
Το λάδι καλέντουλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή ως βασικό συστατικό σε καλλυντικές κρέμες, αλοιφές, λοσιόν κλπ στο πρόσωπο και το σώμα. Είναι κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος και ιδιαίτερα για ξηρές, πολύ ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες.
Επίσης, χρησιμοποιείται και ως λάδι για μασάζ αρωματοθεραπείας, αλλά και για την αντιμετώπιση των πονεμένων ή κουρασμένων ποδιών.
Τέλος, το έλαιο καλέντουλας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός σύμμαχος στην ανάπλαση της επιδερμίδας και στην ανανέωση των κυττάρων. Η χρήση του μπορεί να μειώσει αισθητά ακόμη και τις ραγάδες ή τις κηλίδες.

Παρενέργειες και αντενδείξεις για την χρήση της

Ο κατιφές είναι ένα ασφαλές βότανο, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η χρήση του αντενδείκνυται.
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καλό θα είναι να αποφεύγετε οποιασδήποτε μορφή κατιφέ. Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως είναι ασφαλής για το έμβρυο ή το μωρό.
Αν παίρνετε οποιοδήποτε είδος ηρεμιστικού θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως η καλέντουλα ενδέχεται να επιδεινώσει την αίσθηση υπνηλίας.
Όσοι είναι αλλεργικοί σε παρεμφερή φυτά, όπως οι μαργαρίτες, ο ταγέτης, η αμβροσία και τα χρυσάνθεμα, που ανήκουν επίσης στην οικογένεια Asteraceae / Compositae είναι πολύ πιθανό να είναι και στον κατιφέ. Γι’ αυτό, συστήνεται να αποφεύγετε τη χρήση του.
Τέλος, οι διαβητικοί και όσοι παίρνουν αντι-υπερτασική αγωγή δεν θα πρέπει να τον χρησιμοποιούν.
Παρασκευή λαδιού καλέντουλας

Πως φτιάχνω λάδι καλέντουλας;

Για την παραγωγή του θα χρειαστείτε ένα φυτικό έλαιο βάσης, συνήθως ελαιόλαδο, σε συνδυασμό με αποξηραμένα λουλούδια κατιφέ και βιταμίνη Ε.
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, μπορείτε να βάλετε ηλιέλαιο, αμυγδαλέλαιο ή λάδι jojoba. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου ευεργετικό.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να προτιμήσετε τα αποξηραμένα άνθη καλέντουλας, διότι η υγρασία που ενδέχεται να διαθέτουν τα φρέσκα, μπορεί να δημιουργήσει με την πάροδο του χρόνου μούχλα στο τελικό λάδι.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δυο μέθοδοι για τη δημιουργία αυτού του βοτανέλαιου, η ψυχρή και η θερμή. Η διαφορά τους έγκειται στον χρόνο παραγωγής, αλλά και στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Μπορεί η θερμή εκχύλιση να είναι πιο γρήγορη, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο δυνατό.

Παρασκευή λάδι κατιφέ με την ψυχρή μέθοδο παραγωγής

Θα χρειαστείτε:
– 1 μέρος αποξηραμένα άνθη κατιφέ
– 2 μέρη ελαιόλαδου (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ηλιέλαιο, αμυγδαλέλαιο ή έλαιο τζοτζόμπα)
– 1 αποστειρωμένο βάζο
– 4-5 κάψουλες βιταμίνης Ε (μόνο το περιεχόμενο λάδι) ή 1 κουταλάκι του γλυκού ως συντηρητικό του τελικού βοτανέλαιου
Τρόπος παρασκευής: Βάλτε τα άνθη και το λάδι στο βάζο. Μετά τοποθετήστε το σε ένα μέρος που το βλέπει ο ήλιος, πχ σε κάποιο ηλιόλουστο παράθυρο, και αφήστε το να σταθεί για ένα μήνα περίπου. Τις πρώτες 7 μέρες θα πρέπει να το ανακινείτε καθημερινά, ενώ το υπόλοιπο διάστημα μέρα παρά μέρα.
Αφού περάσει ο ένας μήνας, σουρώστε το λάδι που έχει αποκτήσει πλέον τα ευεργετικά συστατικά των λουλουδιών και αποθηκεύστε το σε ένα σκουρόχρωμο αποστειρωμένο βάζο ή μπουκάλι. Για το σούρωμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο καφέ, ύφασμα ή τούλι.
Προκειμένου το βοτανέλαιο σας να διατηρηθεί, προσθέστε τη βιταμίνη Ε και ανακινήστε το μείγμα καλά. Αυτό ήταν! Τόσο απλά το δικό σας λάδι καλέντουλας είναι έτοιμο προς χρήση.

Θερμή μέθοδος παρασκευής calendula oil

Το μείγμα είναι ακριβώς το ίδιο. 1 μέρος αποξηραμένων ανθών καλέντουλας και 2 μέρη ελαίου. Τοποθετήστε τα σε ένα αποστειρωμένο βάζο και βάλτε το σε μπεν μαρί για περίπου 4 ώρες, ανακινώντας το βάζο κάθε τόσο.
Μόλις περάσουν οι 4 ώρες, κατεβάστε το βάζο από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Έπειτα σουρώστε το και βάλτε το σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο σκούρο βάζο. Προσθέστε το περιεχόμενο από 4-5 κάψουλες Βιταμίνη Ε και έτσι απλά έχετε φτιάξει το δικό σας λάδι καλέντουλας.
Μην ξεχνάτε, όπως όλα τα καλλυντικά προϊόντα έχουν ημερομηνία λήξης, έτσι και το έλαιο από κατιφέ μπορεί να διατηρηθεί για περίπου 6 μήνες με 1 χρόνο σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Σπιτικές συνταγές για κρέμες και αλοιφές με καλέντουλα

Όπως ήδη αναφέραμε ο κατιφές χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κοσμετολογία χάρη στις πλούσιες ευεργετικές του ιδιότητες στο πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά. Αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές ενυδατικές, επουλωτικές και μαλακτικές κρέμες, καθώς και σε αλοιφές που θεραπεύουν την ακμή, τη ψωρίαση, το έκζεμα και άλλες κοινές δερματικές παθήσεις.
Οι πιο χαρακτηριστικές μορφές της καλέντουλας είναι το λάδι και το βάμμα της. Προσθέτοντας μερικά ακόμη φυσικά υλικά, μπορείτε να δημιουργήσετε πολλά διαφορετικά σπιτικά καλλυντικά.
Ακολουθούν μερικές απλές φυσικές συνταγές για το πρόσωπο, το σώμα, αλλά και τα μαλλιά.
Κρέμα καλέντουλας

Ενυδατική κρέμα κατιφέ για σκασμένη και πολύ ξηρή επιδερμίδα

Αντιμετωπίστε την ξηροδερμία του δέρματος σας με μια σπιτική κρέμα φτιαγμένη από κατιφέ, εκμεταλλευόμενη την ευεργετική ενυδατική και αναπλαστική του ιδιότητα.
Θα χρειαστείτε:
– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου
– 15 σταγόνες λάδι καλέντουλας
– 50 γραμμάρια κρέμα αλόης
Τρόπος παρασκευής: Βάλτε όλα τα υλικά, ξεκινώντας από την κρέμα αλόης, προσθέτοντας το λάδι καλέντουλας και τέλος το αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου, σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα βαζάκι και η κρέμα σας είναι έτοιμη.
Τρόπος εφαρμογής: Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτή την κρέμα 2 φορές την ημέρα, αρκεί να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Διαφορετικά, προτιμήστε να την εφαρμόσετε μόνο το βράδυ.

Κεραλοιφή με καλέντουλα για το σκασμένο δέρμα

Η συγκεκριμένη αλοιφή με καλέντουλα είναι ιδανική για να επαναφέρετε την χαμένη υγρασία στην επιδερμίδα σας. Εφαρμόστε την σε ξηρά και σκασμένα χέρια, στις φτέρνες, αλλά και στους αγκώνες και απολαύστε τις φυσικές μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες των υλικών της.
Θα χρειαστείτε:
– 10 γραμμάρια καθαρό κερί μέλισσας
– 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
– 1 χούφτα αποξηραμένα άνθη κατιφέ ή λίγο λάδι καλέντουλας
Τρόπος παρασκευής: Τοποθετήστε ένα σκεύος σε μπεν μαρί και βάλτε μέσα το κερί και το ελαιόλαδο. Αφήστε το κερί να λιώσει σε χαμηλή φωτιά και προσθέστε τα λουλούδια καλέντουλας.
Έπειτα αφήστε το μείγμα για 2 λεπτά και κατεβάστε το από την φωτιά. Σουρώστε το πριν προλάβει να πήξει και βάλτε το μείγμα σε ένα σκουρόχρωμο αποστειρωμένο βαζάκι.
Αφήστε το να κρυώσει και η κρέμα σας είναι έτοιμη προς χρήση. Μπορείτε να την διατηρήσετε για 1 χρόνο σε ένα δροσερό σημείο του σπιτιού.

Τζελ προσώπου για ενυδάτωση του δέρματος με καλέντουλα

Δημιουργήστε το δικό σας τζελ προσώπου που θα βοηθήσει την επιδερμίδα σας να διατηρήσει την απαραίτητη υγρασία, χαρίζοντας σας ένα όμορφο, λαμπερό και υγιές πρόσωπο.
Θα χρειαστείτε:
– 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού
– 10 σταγόνες λάδι καλέντουλας
– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού
– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβανιού
– 50 γραμμάρια τζελ αλόης
Τρόπος παρασκευής: Απλά αναμείξτε τα υλικά με την εξής σειρά: αλόη, λάδι καλέντουλας, αιθέριο έλαιο λιβανιού, αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού και τέλος αιθέριο έλαιο γερανιού. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί το τζελ σας είναι έτοιμο προς χρήση.
Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το κάθε βράδυ σε καθαρό πρόσωπο.
Λουλούδι κατιφέ

Ενυδατική και επουλωτική κρέμα με καλέντουλα για πρόσωπο και σώμα

Φτιάξτε τη δική σας φυσική κρέμα με κατιφέ και χρησιμοποιήστε τη μετά το ξύρισμα, σε ξηρές επιδερμίδες, αλλά και για την επούλωση τοπικών αλλεργιών και μικροεγκαυμάτων.
Θα χρειαστείτε:
– 10 ml λάδι καλέντουλας
– 100 ml βάση κρέμας (θα την βρείτε στα φαρμακεία)
Τρόπος παρασκευής: Απλά ανακατέψτε τα δυο υλικά μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή κρέμα και φυλάξτε τη σε ένα αποστειρωμένο, κατά προτίμηση σκούρο βαζάκι σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Δυναμωτική μάσκα μαλλιών με κατιφέ και μπανάνα

Ο συνδυασμός των δυο αυτών υλικών μπορεί να ενδυναμώσει τα μαλλιά σας και να θρέψει τις κατεστραμμένες και ταλαιπωρημένες τρίχες. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τις βιταμίνες A, B, C και D, καθώς και το κάλιο, ποτάσιο και τα αμινοξέα που διαθέτει μια μπανάνα και απογειώστε την δραστική αυτή μάσκα με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει το λάδι καλέντουλας.
Από την άλλη μεριά, το έλαιο ylang ylang που θα προσθέσετε στη σπιτική αυτή μάσκα μαλλιών τονώνει την τρίχα και αντιμετωπίζει την τριχόπτωση.
Θα χρειαστείτε:
– 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ylang ylang
– 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι καλέντουλας
– Χυμό λεμονιού
– 1 μπανάνα
Τρόπος παρασκευής: Ξεκινήστε πολτοποιώντας την μπανάνα με ένα πιρούνι ή με το μπλέντερ. Μετά προσθέστε το λάδι κατιφέ και το αιθέριο έλαιο ylang ylang. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί η δυναμωτική μάσκα μαλλιών σας είναι έτοιμη.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όση ποσότητα χρειάζεστε, αλλά την υπόλοιπη θα πρέπει να την πετάξετε. Η συγκεκριμένη θεραπεία δεν μπορεί να αποθηκευτεί για μελλοντική χρήση.
Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε τη μάσκα σε νωπά μαλλιά, καλύψτε τα με ένα σκουφάκι ή λίγη διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη να δράσει για μισή ώρα. Μετά λουστείτε κανονικά, προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού στο σαμπουάν σας.


Ετικέτες ,