Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Αλλάξτε καριέρα σε έξι βήματα

Ναταλία Κακούρου, MSc
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Όλοι μας έχουμε βρεθεί, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μας, αντιμέτωποι με απογοητεύσεις και αρνητικά συναισθήματα που μας
γεννούν μία έντονη επιθυμία να προβούμε σε αλλαγές. Αρκετές φορές, αυτά τα συναισθήματα δεν έχουν παρά παροδική επίδραση στις αντιδράσεις μας με αποτέλεσμα να μην οδηγούμαστε σε ριζικές αλλαγές.
Τι γίνεται, όμως, όταν νιώθουμε κάθε μέρα όλο και πιο έντονα την απογοήτευση, την έλλειψη ικανοποίησης και την απουσία έμπνευσης να μας κατακλύζουν και να χαρακτηρίζουν την εργασιακή μας πραγματικότητα; Όταν νιώθουμε ότι δεν αξιοποιούμε τις ικανότητες μας στην παρούσα εργασία μας και δεν ασχολούμαστε με αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει; Μήπως ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στο επόμενο κεφάλαιο στην επαγγελματική μας ζωή; Το ερώτημα είναι πώς θα κάνουμε αυτό το βήμα με όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες. Αν νιώθετε έτοιμες να κάνετε το μεγάλο βήμα, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να θέσετε στέρεες βάσεις για να το πραγματοποιήσετε.

1.    Για ποιους λόγους θέλω να αλλάξω δουλειά;
Ένα βασικό ερώτημα, που θα σας οδηγήσει στο να αποκτήσετε μία ξεκάθαρη εικόνα των επιθυμιών και ενδιαφερόντων σας και να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους, είναι να αναρωτηθείτε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να αλλάξετε καριέρα. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε αν η απογοήτευσή σας πηγάζει από το ίδιο το εργασιακό σας αντικείμενο ή από το εργασιακό σας περιβάλλον. Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας προκαλεί απογοήτευση και πώς μπορεί αυτό να αλλάξει.
Επιπλέον, αναλογιστείτε αν η απόφασή σας οφείλεται καθαρά σε προσωπική σας ανάγκη. Μην πέσετε στην παγίδα να μπείτε στη διαδικασία αλλαγής καριέρας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσετε επιθυμίες του οικογενειακού ή κοινωνικού σας κύκλου ή να μοιάσετε σε κάποιους που έχουν επιτύχει ή αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους. Μην ξεχνάτε ότι η κάθε περίπτωση ανθρώπου είναι μοναδική και ότι η καριέρα σας και οποιαδήποτε επιλογή κάνετε σε αυτόν τον τομέα αφορά εσάς προσωπικά.

2.    Γνωρίστε τον εαυτό σας
Σημαντικό είναι να ενισχύσετε την αυτογνωσία σας. Έχοντας αναγνωρίσει τα δυνατά και τα αδύνατα σας σημεία, τις επιδιώξεις σας, τις γνώσεις και δεξιότητες σας, θα μπορέσετε να σχεδιάσετε καλύτερα τις επόμενες κινήσεις σας. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από άτομα του περιβάλλοντος σας για να μάθετε περισσότερα για σας ώστε να ενδυναμώσετε τα δυνατά σας σημεία και να αποδυναμώσετε τις αδυναμίες σας. Επιπλέον, έχοντας ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τα παραπάνω, «μεταφέρετε» τις γνώσεις και δεξιότητες, που ήδη έχετε, στο νέο σας εργασιακό περιβάλλον και ενισχύστε την ανταγωνιστικότητα σας.

3.    Κάντε την έρευνα σας
Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αλλαγή, προχωρήστε σε μία διερεύνηση των ενδιαφερόντων και των στόχων σας και αναλογιστείτε τι πραγματικά σας ενδιαφέρει σε  επίπεδο εργασιακού αντικειμένου και τι σας παρακινεί να δραστηριοποιηθείτε ενεργά και με επιμονή και να μην εγκαταλείψετε ακόμα και όταν τα πράγματα γίνουν δύσκολα ή πιεστικά. Μάθετε για τις προοπτικές και τις συνθήκες του χώρου στον οποίο θέλετε να εισέλθετε. Επιπλέον, αναρωτηθείτε κατά πόσο το νέο σας αντικείμενο είναι παρεμφερές ή διαφορετικό από το τωρινό και κατά πόσο χρειάζεται εκ μέρους σας να αποκτήσετε νέες δεξιότητες ή να ενισχύσετε τις υπάρχουσες προκειμένου να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά στη νέα σας καριέρα.  Τέλος, αξιολογείστε αν η παρούσα οικονομική σας κατάσταση σας επιτρέπει να κάνετε αυτό το βήμα. Αν όχι, θα χρειαστείτε ένα διάστημα προετοιμασίας πριν την αλλαγή.
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σας είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην είστε πάντα σίγουρες για τις επιλογές και τις αποφάσεις σας. Όσο καλύτερα έχετε προετοιμαστεί, όμως, τόσο ενισχύετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

4.    Κινηθείτε βάσει σχεδίου
Για να προχωρήσετε ομαλά σε μία τέτοια αλλαγή αποφύγετε να αλλάξετε καριέρα χωρίς να έχετε εξετάσει σημαντικές παραμέτρους και χωρίς να έχετε καταρτίσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο γιατί μάλλον θα δημιουργήσει προβλήματα παρά θα λύσει. Να έχετε στο μυαλό σας ότι ίσως χρειαστείτε αρκετό διάστημα για να προετοιμαστείτε επαρκώς. Επιπλέον, αφιερώστε κάποιο χρόνο αναλογιζόμενες πώς θα αντιδράσετε σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλετε, κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας και μεθοδεύστε προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις σας.

5.       Δικτυωθείτε
Στα πρώτα στάδια της νέας σας καριέρας, ενημερώστε τον κύκλο σας για τις αποφάσεις σας σχετικά με την αλλαγή καριέρας, αναζητήστε ανθρώπους που θα σας στηρίξουν σε αυτή τη διαδικασία είτε σε επίπεδο ψυχολογικό είτε σε επίπεδο υλοποίησης και βρείτε το δικό σας μέντορα. Η ομάδα των ατόμων αυτών μπορεί να σας υποστηρίξει στη δημιουργία και υλοποίηση του πλάνου και των στόχων σας. Επιπλέον, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε έναν καινούργιο κύκλο γνωριμιών, μέσα από τη δικτύωση με μελλοντικούς σας συναδέλφους. Η εμπειρία τους και οι συμβουλές που μπορεί να σας προσφέρουν θα αποδειχτούν ιδιαίτερα πολύτιμες για το νέο σας ξεκίνημα.
Βοηθητικό εργαλείο στην αναζήτηση της νέας σας καριέρας θα είναι η αξιοποίηση, πέραν των παραδοσιακών πηγών αναζήτησης εργασίας, των δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα τεχνολογία και τα social media, όπως το LinkedIn.  Εκμεταλλευτείτε τις!

6.    Παραμείνετε ευέλικτες
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η αλλαγή της καριέρας σας αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα και προϋποθέτει ελαστικότητα εκ μέρους σας. Θέστε τους στόχους σας αλλά διατηρείστε την υπομονή σας και μην αρνείστε ευκαιρίες που εκ πρώτης όψεως δε σας ικανοποιούν πλήρως γιατί μπορεί να σας δώσουν πολύτιμη εμπειρία και εφόδια για το νέο επαγγελματικό σας ξεκίνημα. Όπως και να ‘χει, εφόσον είστε σίγουρες για την απόφασή σας, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι στην αρχή ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνετε υποχωρήσεις και να μεθοδεύετε πολύ προσεκτικά τα επόμενα βήματά σας, προσανατολιζόμενες πάντα προς την κατεύθυνση των στόχων σας.

Κλείνοντας, να θυμάστε  ότι η αλλαγή καριέρας μπορεί να οδηγήσει σε ανασφάλεια, άγχος, αρνητισμό, μειωμένα έσοδα για κάποιο διάστημα, καθυστέρηση εργασιακής ανέλιξης και ανάγκη για αναπροσαρμογή. Για το λόγο αυτό, μην το βάζετε κάτω, πιστέψτε σε σας και στις επιλογές σας και μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από άτομα του περιβάλλοντος σας είτε από κάποιο ειδικό, για οποιοδηποτε προβληματισμό έχετε σχετικά με την καριέρα σας.
  

fe-mail.gr

Ετικέτες ,